Pažitka
Název:

Domácí "Nutela" z červené řepy, arašídů, kešu, vanilky a čokolády

bez BKM, lepku, vajec


Domácí "Nutela" z červené řepy, arašídů, kešu, vanilky a čokolády


Ingredience:
Ingredience:
kešu ořechy, nesolené, nepražené hrst (cca 20g)
arašídy, nesolené, nepražené hrst (cca 20g)
červená řepa1 ks
kvalitní hořká čokoláda50 g
vanilka z vanilkového lusku1 ks
med, javorový sirup dle chuti
Na domazlení:
Ghítela1 lžička
Postup přípravy:

Každý den chystám synovi svačinky do školky a opět se mi sešlo hodně domácí červené řepy. Chystala jsem se na jeho oblíbenou "marmeládu" z červené řepy, jak ji sám říká, ale nakonec při samotné přípravě ořechů mi bleskl hlavou nápad. Zkusit spojit řepu s čokoládou a ořechy. Vše jsem spojila dohromady. Konalo se velké napětí při ochutnávce, kdy chuťové pohárky zaplesaly. Hned jsem dala ochutnat manželovi a malému, což byla osudová chyba a musela jsem je oba odhánět, aby vůbec něco na svačinu zbylo. Úžasně zamaskovaná červená řepa, která je velmi hodnotným zdrojem nejen železa. 

Nejedná se o klasickou přípravu Nutely, ta je samozřejmě z lískových oříšků, navíc pražených, ale pokud znáte Ghítelu nebo arašídové pomazánky, tak tam je velká podoba jen s lehounkým nádechem řepy, který pomazánce velmi svědčí. Množství řepy si každý musí doladit sám dle vlastní chuti, mně takto sedí nejvíc.

A teď k přípravě. Kešu ořechy a arašídy si předem namočíme, ideálně na 8 hodin. Zbavíme se tak kyseliny fytové, která jinak odvádí užitečné minerály z těla, zejména vápník, a to při alergii na mléčné výrobky rozhodně nepotřebuji. Při samotné přípravě ořechy propláchneme, přecedíme, vložíme do vyšší nádoby, kde budeme mixovat, přidáme upečenou, nastrouhanou červenou řepu (řepu omyjeme, zabalíme do alobalu, pečeme na 200 - 250°C přibližně 45 minut, když je řepa měkká, necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme), ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu, vanilku a vše společně důkladně našleháme. Opakujeme vícekrát.

Pokud máme potřebu, můžeme dosladit, nejlépe tekutým sladidlem, medem či javorovým sirupem. Připravenou pomazánku skladujeme v lednici a následně použijeme třeba na pečivo či jako krém, náplň do sušenek, jako náplň do brumíků... fantazii se meze nekladou.

Odpovím rovnou na dotaz, který padl. Zda je tam řepa cítit. Lehce ano, přeci je to hlavní surovina, ale je jen na vás, kolik si ji tam dáte. Samozřejmě lze připravit i zcela bez, ale ta barva je boží a chuť také. Dejte červené řepě šanci a rozhodně vyzkoušejte. 

Poznámka:

Pokud by si chtěl někdo hrát, může si ořechy upéct v troubě, já jsem zatím s chutí maximálně spokojená.

Na případné doředění konzistence můžete použít rostlinné mléko či vodu. 

Ořechy hodně sají. Pomazánka po uložení do lednice ztuhne, ale mně pevnější konzistence vyhovuje. Po vyndání z lednice samozřejmě povolí a je lépe roztíratelná.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno