Pažitka
Název:

Domácí Oreo


Domácí Oreo


Ingredience:
Těsto:
celozrnná špaldová mouka150 g
kokosový cukr60 g
kokosový olej50 ml
kakao35 g
prášek do pečiva1/2 lžičky
kokosové mléko100 ml
Kokosová náplň:
kokos50 g
olej1 lžička
vanilkový extrakt1/2 lžičky
kokosový cukr dle chuti
Postup přípravy:

Receptů na domácí Oreo sušenky je více. Zkusila jsem verzi ještě o chloupek "zdravější". V hlavní roli - KOKOS. Sladkou chuť sušenkám dodává kokosový cukr, který se získává z nektaru květů kokosových palem. Glykemický index tohoto cukru je okolo 35 (jupííí). Též byl použit kokosový olej, jenž je některými odborníky odsuzován pro velký obsah nasycených, a minimální obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin. Ale nutno brát v úvahu nejen přítomnost dvojných vazeb, ale i vstřebatelnost mastných kyselin. Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny se středním řetězcem, které jsou v játrech přeměněny na energii a nejsou ukládány na tukové zásoby, což je žádoucí. A už nám zbývá jen kokosové mléko a strouhaný kokos.

Z ingrediencí na těsto připravíme hmotu, kterou necháme zabalenou v potravinářské fólii alespoň 1/2 odpočinout v lednici. Potom těsto rozválíme a vykrajujme tvary. Pečeme při 150 stupních 10-15 minut.
Krém připravíme tak, že kokos mixujeme s olejem dohladka (asi 10 minut) a potom podle chuti osladíme. 
Sušenky s náplní necháme alespoň půl hodiny ztuhnout v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Monika Dvořáková

    zavřít okno