

| Těsto: | |
| celozrnná špaldová mouka | 150 g |
| kokosový cukr | 60 g |
| kokosový olej | 50 ml |
| kakao | 35 g |
| prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
| kokosové mléko | 100 ml |
| Kokosová náplň: | |
| kokos | 50 g |
| olej | 1 lžička |
| vanilkový extrakt | 1/2 lžičky |
| kokosový cukr | dle chuti |
Receptů na domácí Oreo sušenky je více. Zkusila jsem verzi ještě o chloupek "zdravější". V hlavní roli - KOKOS. Sladkou chuť sušenkám dodává kokosový cukr, který se získává z nektaru květů kokosových palem. Glykemický index tohoto cukru je okolo 35 (jupííí). Též byl použit kokosový olej, jenž je některými odborníky odsuzován pro velký obsah nasycených, a minimální obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin. Ale nutno brát v úvahu nejen přítomnost dvojných vazeb, ale i vstřebatelnost mastných kyselin. Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny se středním řetězcem, které jsou v játrech přeměněny na energii a nejsou ukládány na tukové zásoby, což je žádoucí. A už nám zbývá jen kokosové mléko a strouhaný kokos.
Z ingrediencí na těsto připravíme hmotu, kterou necháme zabalenou v potravinářské fólii alespoň 1/2 odpočinout v lednici. Potom těsto rozválíme a vykrajujme tvary. Pečeme při 150 stupních 10-15 minut.
Krém připravíme tak, že kokos mixujeme s olejem dohladka (asi 10 minut) a potom podle chuti osladíme.
Sušenky s náplní necháme alespoň půl hodiny ztuhnout v lednici.