Pažitka
Název:

Domácí pečivo


Domácí pečivo


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
sádlo50 g
sůl12 g
čerstvé droždí20 g
vlažné mléko275 ml
hrubá sůl, kmín, mák, sezamová semínka na posypání
Postup přípravy:

Neznám člověka, který by jednou za čas odolal čerstvému pečivu. Bohužel v obchodech najdete pečivo, které v sobě většinou kvůli delší trvanlivosti obsahuje spoustu přidaných látek, konzervanty, éčka... Udělat domácí pečivo není vůbec těžké, je to levnější! a navíc ta vůně, která provoní celý byt... 

O chuti netřeba mluvit, domácí pečivo je chuťově mnohokrát lepší. Recept mám z kuchařky Romana Vaňka.

Pokud máte doma robota: Všechny suroviny dejte do mísy, robota si nastavte na nižší otáčky a nechte ho 10 minut pracovat, až budete mít úplně hladké těsto. 

Pokud nemáte robota: Nejdřív si do vlažného mléka rozdrolte droždí a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Poté kvásek smíchejte s moukou a solí a zpracujte těsto. Po chvíli hnětení přidejte změklé sádlo a pořádně ho do těsta ještě zapracujte. Těsto musíte zpracovávat minimálně 10 minut, aby bylo krásně hladké.

Těsto rozdělte na 4 bochánky, dejte je na pomoučené místo a nechte přikryté utěrkou 30 minut vykynout. Poté si každý bochánek rozdělte podle toho, jak velké chcete mít jednotlivé kusy pečiva, můžete klidně jen na 4,5 či 8 kusů. Udělat bulky je samozřejmě nejjednodušší, prostě si kousek těsta rukama zpracujte do malých bochánků. 

Pokud chcete rohlíčky je to těžší. Velký bochánek si vyválejte na placku. Rozdělte ji, jako byste krájeli pizzu na osminky a z jednotlivých trojúhelníčků stáčejte těsto od krajů až ke špičce.

Takto připravené pečivo dejte na plech, na který jste si dali pečící papír. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě ještě 50 minut kynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 230 stupňů a na spodek trouby postavte ještě předtím, než se trouba začne předehřívat hrnek nebo menší zapékací mísu s vodou, aby se během předehřívání v troubě vytvořila pára.

Vykynuté pečivo štětečkem vodou, posypte solí, kmínem, mákem nebo sezamem a dejte do trouby na 10 - 12 minut péct. Nechte vychladnout a poté už jen konzumujte s nějakou výbornou pomazánkou.

Podrobné info:
Počet porcí24 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno