Pažitka
Název:

Domácí pizza Hawai z čerstvého ananasu


Domácí pizza Hawai z čerstvého ananasu


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka400 g
čerstvé droždí10 g
olivový olej + na potření1,5 lžíce
vlažná voda (tolik, aby se vytvořilo těsto jemné konzistence) dle potřeby
sůl špetka
Na pizzu:
čerstvý ananad1 ks
kvalitní šunka2 balení
sýr, např. gouda, eidam, krolewski...1 menší blok
čerstvá rajčata5 ks
menší cibule1 ks
česnek2 stroužky
sušená bazalka3 špetky
oregano2 špetky
sůl2 špetky
koření na pizzu3 špetky
Postup přípravy:

Recept na těsto mám od své kamarádky Kačky Bobkové, kterou samozřejmě nesmím zapomenout zmínit. Tímto jí moc děkuji a my se můžeme pustit do receptu, který nadchne především milovníky sladko-kyselých chutí. 

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, na teplém místě jej necháme vykynout po dobu 40 minut. Během kynutí těsta si uvaříme rajčatovou omáčku na potření těsta. Středně velkou cibuli a dva stroužky česneku si pokrájíme nadrobno, a smažíme je do zlatova na olivovém oleji. Ve vedlejším hrnci krátce blanšírujeme rajčata, sloupneme z nich slupku a pokrájíme je na malé kousky, které přihodíme na rozpálený olivový olej k cibuli a česneku. Tuto směs chvíli povaříme, přidáme sůl, bazalku a oregano a hrnec po chvíli stáhneme z plotny. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Čerstvý ananas dobře oloupeme, překrojíme na dvě půlky a nakrájíme jej na malé kostky. Na vedlejším prkénku si na kostičky pokrájíme dvě balení šunky a blok sýru. Pečící plech vymažeme olivovým olejem, vykynuté těsto položíme do jeho středu a prsty jej „roztáhneme“ po celé jeho ploše, až z těsta vytvoříme tenoučkou vrstvu, kterou potřeme olivovým olejem. Pak ji potřeme připravenou rajčatovou omáčkou. Pak následuje vrstva pokrájené šunky, vrstva pokrájeného ananasu a nakonec vrstva pokrájeného sýru, vše lehce osolíme a posypeme kořením na pizzu. Poté vložíme pizzu do trouby předehřáté na 180°C cca 20 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno