Pažitka
Název:

Domácí plněné bramborové peciválky s mákem


Domácí plněné bramborové peciválky s mákem


Ingredience:
Ingredience:
sůl1 lžička
brambory1 kg
droždí5 dkg
hrubá mouka80 dkg
vejce4 ks
mléko (dle potřeby)0,5 l
povidla dle potřeby
mák dle potřeby
cukr moučka dle potřeby
máslo dle potřeby
Postup přípravy:

Tyto vynikající peciválky jste mohli ochutnat na Bramborobraní v Třebíči....

Není to úplně nejjednodušší recept, ale myslíme, že to zvládne každý. Existují jednodušší recepty, ale my Vám přinášíme jeden klasický recept našich babiček. Takovéto peciválky stojí za to, alespoň jednou upéct tradičním způsobem. 

Jak na kvásek?
V míse si připravíme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a nadrolíme droždí. Necháme asi 10-15 minut na teplém místě pod utěrkou. Poté přidáme mouku, sůl a jemně nastrouhané či mačkané brambory. Přidáme vejce, máslo (už jen třeba lžíci) a trochu mléka. Pomalu hněteme těsto, klidně rukama. Necháme v míse na teplém místě nakynout. Doba kynutí trvá 45 min až hodinu. Nechte klidně hodinu. Můžeme cca. za hodinu dvakrát lehce promísit vařečkou.

Mezitím si připravte povidla. Buďto je můžete uvařit a nechat zchladnout, nebo si kupte kvalitní  velkou vaničku povidel ve farmářském obchodě či klidně v supermarketu. 
Připravte si vymazaný plech. Doporučujeme domácí sádlo.

Buďto vezmete velkou lžíci a budete ukrajovat bochánky nebo můžete odkrajovat kousky těsta malým hrnkem, když si těsto rozválíte na cca. 1cm až 2 cm silný plát. Dle toho, jak chcete míti peciválky velké. Pak jen klasicky utvoříte placičku, do které budete balit lžíci povidel. Budete tvořit takové plněné kuličky a klást na plech. Připravené plněné bochánky klidně nechte ještě deset minut na plechu kynout. Mezitím si třeba rozehřejte troubu. Připravte jedno rozšlehané vejce s trochou mléka na potření.  Peciválky potřete než je dáte do trouby.

Troubu rozpálíme tedy na 170-180 stupňů. Každá kuchařka ví, jak peče její trouba, proto se řiďte instinktem dle vašeho domácího pečení.

Peciválky pečeme zhruba 30 min, ale sledujte barvu, nechte je pěkně zezlátnout. Už si chystáme horkou ne úplně vařící vodu v hrnci. Jakmile peciválky upečeme, dáme je na pár sekund spařit ve vodě a hned vytáhneme. 

Hotovo!
Můžeme servírovat s čerstvě namletým mákem smíseným s moučkovým cukrem a polévat čerstvým rozpuštěným máslem.

Pažitka Vám přeje dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
www.pažitka.cz

    zavřít okno