Pažitka
Název:

Domácí rustikální bageta


Domácí rustikální bageta


Ingredience:
Ingredience:
ledová voda370 ml
hladká mouka500 g
balzamikový krém25 g
čerstvé droždí12 g
sůl10 g
olivový olej1 lžíce
řepkový olej na vymazání mísy trochu
hrubá mouka na podsypání těsta trochu
Postup přípravy:

Již dávno jsem dospěla k závěru, že pokud si někdy dám pečivo, tak buď jen opravdu kvalitní nebo domácí. Upéct si doma vlastní pečivo nepotřebuje mnoho schopností a umu, nicméně je to trochu časově náročnější. Ale ten výsledek! Ten vážně stojí za to! Jinou bagetu než tu domácí už nebudete chtít jíst.

Můžete si jít třeba jen tak nebo jako přílohu k salátům či jiným jídlům. Mně nejvíc chutná, když si kousky bagety namáčím do kvalitního olivového oleje. Řeknu Vám, kam se na to hrabe čokoláda!

Postup:

1.Vodu vychlaďte buď v lednici nebo mražáku nebo do sklenice s vodou vhoďte pár kostek ledu a nechte je rozpustit.

2. Do mísy od robotu nejprve nalijte vodu, poté přidejte mouku a balzamiko.

3. Zvolte nastávec typu hák, mísu vložte do robotu a míchejte 3 minuty na nejnižší stupeň.

4. Poté přidejte rozdrobené droždí a míchejte 7 minut na co nejvyšší stupeň.

5. Nyní přidejte sůl a olivový olej a míchejte ještě 3 minuty na co nejvyšší stupeň.

6. Vemte si velkou mísu a vymažte ji řepkovým olejem.

7. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, trochu ho poprašte moukou a mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte misu na teplém místo kynout 2 hodiny.

8. Po 2 hodinách, když je těsto nakynuté popraště pracovní desku hrubou mouku a těsto na ni vyndejte.

9. Těsto nyní opatrně rozválejte a rozdělte je nožem na 3 stejné díly.

10. Na každém dílu přetočte oba konce a dejte je na plech vystlaný pečícím papírem.

11. Plech přikryjte utěrkou a nechte bagety ještě 30 minut kynout.

12. Troubu rozehřejte na 250 stupňů.

13. Po 30 minutách nachystejte plech do trouby. Předtím než ho tam však vložíte rychle buď rozpašovačem nebo prsty postříkejte stěny trouby, aby se v ní vytvořila pára, ihned vložte plech do trouby a zavřete ji.

14. Bagety pečte 3 minuty na 250 stupňů.

15. Poté ztlumte troubu na 200 stupňů a pečte ještě 20 minut.

16. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno