Pažitka
Název:

Domácí rybí prsty v kokosové strouhance se smetanovými bramborovými lupínky


Domácí rybí prsty v kokosové strouhance se smetanovými bramborovými lupínky


Ingredience:
Rybí prsty:
strouhanka z jednoho včerejšího rohlíku dle potřeby
strouhaný kokos stejné množství jako strouhanky
rybí filé z tresky3 kostky
hladká mouka na obalení
bílý jogurt (lze nahradit vajíčkem) na obalení
bylinky dle chuti
sůl dle chuti
Smetanové brambory:
větší brambory5 ks
31% smetana200 ml
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dneska dopoledne nás čekalo několik úkolů, mimo jiné zavést oběd manželovi do práce, takže jsme měly navařeno už kolem 9 hodiny. Pár dnů jsme neměli rybu a já přemýšlela, jak ji ozvláštnit...

Zmražené rybí filé necháme povolit a nakrájíme každou kostku na 3 pásky. Necháme na papírovém ubrousku, aby nasál přebytečnou vodu. Nachystáme si plech - vyložíme pečícím papírem a ten potřeme slaboulinkou vrstvičkou oleje (můžeme, nemusíme).

Připravíme si misky na trojobal - do jedné hladkou mouku, do druhé jogurt (lehce osolíme a přidáme zelené bylinky) a do třetí kokosovou strouhanku, připravenou ideálně ze včerejšího rohlíku a stejného množství kokosu.

Každý pásek filety osušíme na papírové utěrce a obalujeme v pořadí - mouka - jogurt - strouhanka. Klademe na plech a následně všech 9 rybích prstů dáme do trouby na 175 C a pečeme cca 20-30 minut. Na jednom vyzkoušíme, zda je už ryba hotová. Zbytečně nevysušujeme.

Jak jsem psala v úvodu, bílý jogurt lze nahradit tradičním vajíčkem rozklechtaným se solí a zelenými bylinkami.

Na smetanové brambory očistíme brambory a na struhadle nakrájíme na tenoulinké plátky (milimetrové). Já používám V-krouhač, je to šup šup a plátky jako papír. Poté je vložíme do mísy a propláchneme důkladně studenou vodou. 
Vodu vylijeme a naplníme novou studenou vodou, v níž necháme brambory 10-15 minut máčet. Poté brambory vybereme (nemícháme, dole v misce je usazený škrob). Ještě jednou propláchneme a necháme důkladně okapat. Tento postup mám osvědčený ještě z doby, kdy jsem coby studentka brigádničila ve smažírně brambůrků. Je to poněkud zdlouhavé a taky vám v ledové vodě mrznou prsty, ale odměnou budou opravdu krásně oddělené vrstvy tenounkých brambůrků.

Připravíme si kulatou koláčovou formu, vyložíme ji pečícím papírem a začneme skládat jednu brambůrku po druhé. V polovině lehounce posolíme, můžeme dát třeba petrželku (event. grilovací koření, pokud budeme brambory podávat třeba k masu) a pokračujeme ve skládání. Poslední vrstvu brambůrků naskládáme ozdobně od středu ke krajům dokola. Opět lehce posolíme, zalijeme smetanou ke šlehání a šup do trouby.

"Šlehačku" nenahrazujte, cokoliv s méně tukem by nechalo brambory vodnaté, plané chuti. Zkoušku, zda jsou brambory hotové, doporučuji provést vytažením brambory ze spodnější vrstvy, ty horní jsou křupkavé, nedá se do nich dobře píchnout vidličkou.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno