Pažitka
Název:

Domácí rybízový sirup


Domácí rybízový sirup


Ingredience:
Ingredience:
červený a černý rybíz dle potřeby
cukr na 1 litr šťávy1,7 kg
kyselina citronová dle potřeb
Postup přípravy:

Léto opravdu miluju. Dozrávají třešně, višně, borůvky, angrešty, ale i můj oblíbený rybíz. Děti ho rády zobou přímo z keříků, a pak také celé léto konzumují oblíbenou domácí šťávu z rybízového sirupu.

Rybíz odstopkujeme, propláchneme vodou a rozmačkáme. Přilijeme tolik vody, aby byl zcela ponořený, a přidáme trochu kyseliny citrónové, aby nekvasil. Necháme odstát do druhého dne, občas ale promícháme.

Celou směs zlehka procedíme přes plátno (zkuste upevnit plátno na nohy obrácené židle, pod něj nádobu a nechte vše co nejvíce vykapat vlastní vahou, zbytek pak vymačkejte).

Šťávu přelijeme do většího hrnce a přidáme cukr - na každý litr šťávy dejte 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím je rybíz sladší, tím více kyseliny citrónové. Hrnec dáme na sporák a přitom mícháme, dokud se veškerý cukr úplně nerozpustí. Průběžně sbíráme pěnu. Ještě horkým sirupem naplníme láhve, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Takto připravený sirup v láhvích nezrosolovatí. Z 2 litrů šťávy rybízu můžete získat asi tak 5 litrů sirupu.

Vendy tip: lze použít i cukr třtinový.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno