Pažitka
Název:

Domácí salko


Domácí salko


Ingredience:
Ingredience:
mléko600 ml
cukr200 g
Postup přípravy:

Vánoce klepou na dveře a mezi základní suroviny pro pečení i nějaký ten tekutý hřích patří jednoznačně i salko. Proč si ho za pár kaček neudělat doma, když je to tak jednoduché? Navíc ve všemožných příchutích.

Mléko nalijeme do většího hrnce, přisypeme cukr a přivedeme k varu. V receptu bylo psáno, že je potřeba vařit cca 25 minut, což ovšem nedokážu potvrdit. Vařila jsem vždy ve dvojnásobné várce, takže možná i proto mnohem dýl (cca hodinu a čtvrt). Ale nebojte, ani tak to není žádná dřina. Mléko totiž kupodivu nepotřebuje míchat a nepřipaluje se. Stačí míchnout párkrát během vaření. Základní ukazatel toho, že je salko hotové, jsou pěnové bubliny, které se při vaření začnou na povrchu tvořit, barva se změní do lehce béžové a objem se zmenší asi na polovinu. Gratuluji, máte hotovo!

Můžete zkusit i jiné příchutě:
  1. Karamelové - z cukru nejdříve v hrnci vytvoříme karamel a až poté přidáme mléko. Dále vaříme dle stejného postupu jako klasické. 
  1. Čokoládové "pikao" - přidáme kakao dle chuti
Dětská specifika
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno