

| Ingredience na těsto: | |
| hladká mouka | 250 g | 
| mléko | 10 pol. lžic | 
| vejce | 3 ks | 
| sůl | 1 špetka | 
| K zapečení: | |
| čerstvé houby | 1 hrst | 
| slanina | 1 kousek | 
| cibule | 1 ks | 
| petrželka | 1 hrst | 
| libeček | 1 hrst | 
| niva | 1 kousek | 
| sůl | 1 špetka | 
| pepř | 1 špetka | 
| máslo | 
Domácí "těstoviny" jsou prostě nejvíc. Jakmile jejich výrobu a přípravu budete mít v ruce, budete je dělat neustále.
Těsto na spätzle vyšleháme dohladka, až se začnou tvořit bublinky. Těsto je o něco tužší než na lívance. Necháme 15 minut odpočinout.
Mezitím na másle orestujeme dohněda cibuli se slaninou, vyjmeme, přidáme ještě kousek másla a podusíme osolené houby. Nasekáme si bylinky a nastrouháme nahrubo sýr.
Do hrnce dáme vařit vodu a pomocí speciálního pomocníka na spätzle nebo halušky ( viz. foto) postupně po dávkách " strouháme" do vody spätzle. 
Jakmile vyplavou ( pár vteřin), sítkem je vybereme a vložíme do zapékací mísy nebo pekáčku. Když jsou všechny uvařené, smícháme je s cibulí, slaninou, houbami, bylinkami a sýrem a přesuneme do rozpálené trouby na 200C zapéct.