Ingredience: | |
rolovací bambusová podložka (stačí obyčejné prostírání) | |
potravinová fólie v délce podložky | kus |
řasa nori | 4 ks |
rýže (nejlépe speciální na sushi) | dle potřeby |
sůl | špetka |
zelenina (dle uvážení, např. okurka, avokádo) | dle potřeby |
ryba | dle potřeby |
sójová omáčka | dle chuti |
wasabi | dle chuti |
případně sezam | dle chuti |
ostrý núž | |
mistička s vodou |
Před pár dny jsem se konečně pustila do prvního domácího sushi - nebudu tvrdit, že bylo tak dobré jako z restaurace, nicméně....
Pokud se vám nechce za večeři pro dva vyhodit ke čtyřem stovkám, tady je alternativa za čtvrtinu
Nejdřív jsem zkoukla pár videí abych vůbec věděla, která bije a následně uvážila, jaké suroviny během dne vůbec seženu, protože nápad to byl zcela spontánní. Nedržela jsem se přesné receptury, takže pokud mě sleduje nějaký Japonec či majitel Koishi (hahaha), doufám, že je netrefí šlak. (smích)
Recept je tedy s ohledem na můj původ počeštěno-vietnamštělý, tipy jak ho udělat co nejvíce autentický si ráda přečtu v komentářích, popř. mi povězte, kam chodíte na sushi nejraději!
Postup:
Rýži rozvaříme do takového stavu, aby zcela lepila, ačkoliv textura zůstala zachována. Když se jí dotkneme, měla by nám zůstat na prstech. Necháme ji vychladnout (ne oschnout!).
Zatím si připravíme vše potřebné - zeleninu nakrájíme na tenké dlouhé kvádry, stejně tak rybu (my měli uzeného lososa, protože čerstvé ryby nějak nebyly k dostání) a pokud máte krabí tyčinky, rozdělejte je na pár tlustších proužků.
Nachystáme si bambusovou podložku, na ni dáme jídelní fólii. Na fólii položíme řasu nori a nalepíme na ní rýži, necháváme jen volná místa na koncích, tak jak je to na fotce.
Mě přišlo sushi málo slané a chuťově nevýrazné tak jsem v této fázi ještě přidávala po celé ploše sůl a sezam (ano, vím, že to tam v originálu nepatří, ale chutnalo mi to tak víc:))
Na první "volný konec"/začátek řasy pokládáme zeleninu a námi zvolený mořský dar. Nebo cokoliv co nám chutná, je super, že v tomhle je sushi naprosto variabilní.
Druhý konec navlhčíme vodou nebo sójovou omáčkou a pustíme se do rolování.
Chytneme celou podložku, začneme rolovat a jen trochu tlačíme.
Podložku jakoby taháme dál a dál přes celou sushi rolku, ta se nám mezitím slepuje do válečku.
Pevně stiskneme celou podložku i se sushi rolkou, aby měla hezký pevný tvar.
Nyní si namočíme nůž do vody (jinak by se nám rýže nesmírně lepila) a krájíme na kolečka.
Kdo by to z mého popisu nepochopil, tady je super video! Rolování je od druhé minuty.
http://allrecipes.com/video/303/how-to-make-sushi-rolls/detail.aspx
Hotovo! Můžeme podávat se sojovou omáčkou, do které podle chuti přidáme wasabi (anebo vůbec nemusíme, pokud nemáme rádi pálivé). Celý proces zabral tak 5 minut.
Jak už jsem říkala, netvrdím, že to bylo na špičkové úrovni, nicméně věřím, že praxí to půjde mnohem, mnohem lépe a já se budu moci časem chlubit i jinými druhy :D
Každopádně... Pochutnala jsem si! Řasy a mořské plody jsou nesmírně zdravé a syté, obsahují spoustu jodu (dobrý na štítnou žlázu) a tak už jsem po pár sushi kolečkách jen ztěžka oddychovala ;D
Máte oblíbená místa, kam chodíte na sushi? Chutná vám? Děláte si ho občas doma? A nevadí vám syrové ryby?
Podrobné info: