Pažitka
Název:

Domácí těstoviny - Fettuccine


Domácí těstoviny - Fettuccine


Ingredience:
Ingredience:
pšeničná krupička150 g
polohrubá mouka150 g
vejce2 a 1/2 - 3 ks
olivový olej2 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Domácí těstoviny jsou něco opravdu LUXUSNÍHO!

Pokud máte doma strojek na těstoviny a zatím jste neměli odvahu ho použít, tak pojďte do toho.

Základem je dobrá mouka. Jistě, že nejlepší je semolina, ale zvlášť na vesnici není úplně jednoduché ji sehnat.

Zkoušela jsem různé druhy mouk, různé poměry a nakonec jsem přišla na to, že nejlepší kombinací je klasická pšeničná krupička, polohrubá mouka, vejce, olivový olej a špetka soli s pepřem.

Co se týče zpracování těsta, tak jsou dvě verze. 

Růčo vidličkou a pak na vále a nebo v robotu pěkně pohodlně a rychle.

Navíc mě tato varianta připadá i lepší co do konzistence těsta. Pokud nemáte velký robot s kutrovacím nožem, tak můžete použít i malý co se běžně dodává k tyčovému mixéru, ale dá se tak dělat pouze vždy jedna porce.

Dejte tedy všechny suroviny do robota a pulzací dobře promíchejte. Zprvu se bude zdát, že směs je příliš hrudkovitá, ale pokud ji stisknete mezi prsty a krásně drží pohromadě, aniž by se lepila na prsty a stěny robota, tak máte hotovo. Pokud by se vám zdálo, že se spojuje málo, tak přidejte zbytek vejce.

Obecně platí, že na 100 g mouky se dává 1 vejce. Bohužel každé vejce je jinak velké a tak se musíte řídit citem

Když jste s konzistencí spokojeni, tak ručně zpracujte do koule a nechte v sáčku 30 minut odpočinout.

Znova lehce propracujte a můžete si připravit strojek na těsto. 

Kouli si rozdělte na dvě poloviny a každou válečkem zploštěte (1 cm) tak, aby si s takovým kusem těsta strojek poradil.

Postupně strojek utahujte a přibližně po dvou projetí těsta ho lehce poprašte polohrubou moukou.

Vznikne vám dlouhý pás těsta, který si rozkrojte na 4 kusy. Ty je dobré přehodit přes nějakou tyč (vařečku). Proto že jich ale budete mít hodně, tak dobrá vychytávka je třeba opěradlo od židle. Pravda předpokládám, že máte dřevěné bez polstrování jako já.

Něž doděláte poslední kus, tak těsto krásně oschne a bude se vám lépe řezat na jednotlivé nudle.

Na strojek nasaďte nástavec na nudle a každý pás těsta projeďte v řezačce na široké nudle.

Jednotlivé porce poprašte polohrubou moukou a lehce načechrejte.

Vařit můžete hned a nebo dát do hnízd a usušit na pozdější přípravu.

Nezapomeňte, že čerstvé těstoviny se vaří v osolené vodě opravdu jen minutku až dvě.  

Těsto se dá ochucovat i červenou řepou, špenátem, petrželkou, kurkumou, sušenými rajčaty.

Myslete ale na to, že je to tekutina navíc a je třeba dát více mouky.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno