Pažitka
Název:

Domácí těstoviny s houbovým ragú, medvědím česnekem a zastřeným vejcem

vegetariánský recept


Domácí těstoviny s houbovým ragú, medvědím česnekem a zastřeným vejcem


Ingredience:
Houbové ragú:
hlíva ústřičná350 g
žampiony375 g
mražené lesní houby400 g
farmářská smetana 31%250 ml
cibule1 ks
česnek3 stroužky
bílé víno (Sauvignon)1 dcl
šťáva z půlky citrónu
máslo30 g
olivový olej trochu
sůl dle chuti
pepř špetka
muškátový květ špetka
medvědí česnek svazek
Domácí těstoviny:
hladká mouka typu 00500 g
semolina150 g
žloutky150 g
vejce3 ks
Na 1 zastřené vejce:
vejce1 ks
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Sezóna medvědího česneku už je tady! Medvědí česnek mám moc ráda, a užívám si ho jak jen vůbec je to možné. Medvědí česnek je super, můžete ho přidávat do veškerého jídla. Je vhodný do pomazánek, polévek, hlavních jídel i salátů. Má prostě všestranné využití. Já, protože miluji houby, smetanové omáčky a těstoviny jsem medvědí česnek použila právě do houbového ragú, ke kterému jsem udělala domácí těstoviny a k tomu všemu jsem se ještě pokusila o zastřené vejce, jehož příprava je pro mě stále velkou záhadou.

Houbové ragú:

1. Žampiony očistěte a nakrájejte je na plátky. Hlívu nakrájejte na kousky.

2. Cibuli a česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.

3. Na pánvi rozpusťte máslo a přilijte k němu trochu olivového oleje.

4. Do pánve nyní vhoďte cibuli s česnekem, ztlumte plamen a restujte.

5. Když je cibule sklovatá, přidejte nakrájené čerstvé houby a přidejte i ty mražené.

6. K houbám přilijte víno.

7. Na vyšším středním plameni nyní duste.

8. Přidejte sůl, pepř a muškátový květ.

9. Když jsou houby podušené, přidejte smetanu, chvíli ještě směs duste, ale smetana by se neměla moc zredukovat.

10. Nakonec přidejte šťávu z citrónu a posekaný medvědí česnek.

Domácí těstoviny:

1. Všechny suroviny nasypte do mísy od robota.

2. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota na nízkém stupni těsto cca 10 minut zpracovat.

3. Hotové těsto rozdělte na 4 části a z každé vyválejte obdélník tak, aby se vešel do stroje na těstoviny.

4. Těsto nejprve třikrát projeďte na té části strojku, kde je váleček. Ten koriguje tloušťku těsta. Nejprve zvolte největší možnou tloušťku, poté ji zmenšujte, aby se těsto ztenčilo do požadované tloušťky.

5. Když máte tenké a dlouhé těsto, vyměňte nástavce a vytvořte požadovaný tvar těstovin.

6.  Vařte ve vroucí osolené vodě cca 1 – 2 minuty.

7. Po uvaření smíchejte s houbovým ragů.

Zastřené vejce:

1. Do menšího hrnce dejte vařit vodu. Vejce rozklepněte do misky.

2. Když voda vře, pomocí metličky udělejte ve vodě vír.

3. Do vody vhoďte vejce z misky a modlete se. 

4. Po minutě vejce z vody vyndejte a ihned podávejte.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno