Pažitka
Název:

Domácí Tiramisu


Domácí Tiramisu


Ingredience:
Ingredience:
vejce3 ks
cukr krupice65 g
mascarpone250 g
kafe (nejlépe italská – např. Lavazza, Caffe Hardy) dle potřeby
hořká čokoláda (k nastrouhání) nebo kakao v prášku dle potřeby
italské piškoty pavesini nebo savoiardi200 g
rum nebo italský likér amaretto dle chuti
Postup přípravy:

Snad nejznámější italskou pochoutkou je právě tiramisu. V čem vlastně spočívá to „pravé“ italské? No přece v mascarponeitalském silném kafi a v tradičních cukrářských piškotech savoiardi nebo pavesini. 

Nejdůležitější ze všeho je namíchat ty správné ingredience a především je žádnými jinými nenahrazovat. Všechny potřebné ingredience se dají snadno najít u nás v supermarketech nebo ve specializovaných italských obchůdcích.

Připravíme si italské espresso (cca 6 porcí – když nebudou stačit, tak se dá kafe přidělat). Důležité je, aby kafe bylo opravdu hodně malé a hodně silné, v případě, že chcete přidat i rum (amaretto) tak stačí jeden panák vmíchat do kafe. 

Rozdělíme žloutky od bílků do dvou různých misek.  Žloutky smícháme s půlkou cukru – buď ručně nebo mixérem (je potřeba aby se cukr kompletně rozpustil ve vajíčku a vznikla taková kaše). Následně do žloutků přimícháme mascarpone – krém by měl být bez žmolků. 

Bílky s druhou polovinou cukru vyšleháme do pevného sněhu. Nakonec obě směsi promícháme následujícím způsobem:  našlehané bílky přidáváme do krému z mascarpone po částech a pomalu mícháme vařečkou směrem od zdola nahoru, dokud nám nevznikne hustý a krásně nadýchaný krém. 

Do připraveného pekáče rozprostřeme vrstvu krému, na který naskládáme piškoty (ty namáčíme po jednom v kafi). Jako další vrstvu naneseme opět krém a pokračujeme, dokud nám nedojdou všechny ingredience. Nakonec nám musí zůstat vrstva krému, kterou posypeme buď nastrouhanou hořkou čokoládou nebo kakaem. Necháme vychladit v lednici pár hodin.

TIP:  Piškoty namáčíme v kafi velmi krátce, stačí 1 sekundu z každé strany, aby nebyly příliš rozmáčené. 
Tiramisu je 
úplně nejlepší druhý den, když se nechá v lednici odpočinout přes noc! 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno