Pažitka
Název:

Domácí uzení / Krůtí zauzená šunka


Domácí uzení / Krůtí zauzená šunka


Ingredience:
Ingredience:
krůtí prsa1 kg
med1 lžíce
Praganda26 g
voda100 ml
Postup přípravy:

Experiment, který dokonale vyšel. To je domácí šunka zauzená v hrnci na jablečných udících pilinách Původně jsem to chtěla udělat na chalupě venku na plynové bombě a ve starém hrnci. Ale zvědavost byla silnější a tak když už jsem si koupila piliny, hned jsem se na to vrhla. Doma, pod digestoří. 

Šunku jsem udělala podle mého tradičního receptu, akorát tentokrát z krůtího masa.

Maso nakrájejte na kostky 1,5 x 1,5 cm, část masa namelte (asi tak 150 g). Vše dejte do robota a k masu přilijte 100 ml vody smíchaných s 26 g Pragandy a lžící medu. Zapněte hnětení a pár minut promíchávejte. 

Do nádoby šunkovaru postupně vrstvěte masovou hmotu a jednotlivé vrstvy co nejvíc umačkávejte (např. plochou vařečkou, skleničkou a podobně). 

Po naplnění celého šunkovaru zašroubujte víčko a celý šunkovar uložte přes noc do ledničky.

Druhý den šunku uvařte. Na 80°C 2 hodiny. 

Hotovou šunku nechte v šunkovaru úplně vychladnout. 

Hotovou a vychladlou šunku vyndejte z šunkovaru a připravte se na uzení.

Na uzení potřebujete: 

Hrnec dobře vyložte alobalem. Je dobré alobal vytáhnout až úplně nahoru a nechat i delší okraje - ty pak přehněte přes poklici, ať neutíká kouř. 

Celé dno pokryjte pilinami. Piliny pocákejte trochou vody. Může se použít i whisky nebo rum, ale myslím, že k šunce to není úplně nutné a voda bohatě stačí.

Hrnec postavte na velký hořák a začněte zahřívat. Ve chvíli, kdy se začne z pilin trochu kouřit (asi tak do pěti minut od začátku zahřívání), vložte do hrnce pařáček, na něj položte šunku a přiklopte poklicí, přečnívajícími okraji alobalu hrnec utěsněte. 

Uďte 20 minut.

Kdo se bojí, že vykouří celý byt, tak z mojí zkušenosti je to menší smrad, než když doma smažíte bramboráky. Nejvíc mi to připomíná vůni z ohně pečených brambor. Myslím, že každá digestoř si s tím poradí. Samozřejmě, že úplně ideální je to provést na chalupě, pěkně venku v nějakém starém hrnci na plynové bombě. Ale doma to jde. A dost dobře. 

Vyudit si tak můžete, cokoliv chcete. Na menší věci (třeba zeleninu) by stačilo jen deset minut uzení. Nezapomeňte, že tohle uzení je jen na chuť, takže všechno maso by mělo být předem tepelně upravené.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno