Pažitka
Název:

Donuty s vanilkovým cukrem s čokoládovo-oříškovým dipem


Donuty s vanilkovým cukrem s čokoládovo-oříškovým dipem


Ingredience:
Na donuty (10-12 ks):
sušené droždí3 lžičky
hladká mouka + na poprášení500 g
krupicový cukr2 lžíce
sůl1/2 lžičky
vlažné mléko (cca 45°C)250 ml
žloutky3 ks
povolené máslo100 g
vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt dle chuti
rostlinný olej na smaženícca 1 l
vanilkový krupicový cukr na obalení
Na dip:
smetana ke šlehání150 ml
hořká čokoláda (min. 70% kakaa) popř. 250g mléčné či bílé čokolády200 g
oříškový nugát nebo 3 lžíce oříškového másla100 g
Postup přípravy:

Koblih sem, koblih tam. Všude samá kobliha a tak jsem je musela také připravit. Zkoušela jsem kobližky i plnit, ale toto těsto není na plněnou variantu příliš vhodné. Zůstaňte tedy raději u amerických koleček, popř. mini koblížků. No a jelikož se mi nechtělo každý donut zdobit polevou a mít tak (jak už to bývá) čokoládu všude, vymyslela jsem variantu čokoládovo-oříškového dipu, do kterého si donut můžete namáčet.

1. V míse k robotu nebo jiné středně velké nádobě rozpusťte 2 lžičky droždí ve 200 ml vlažného mléka. 

2. Přidejte 100 g mouky a vytvořte hladkou pastu. 

3. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek během 30 minut vzejít na teplém místě. Většinou si pustím troubu na 35°C a nechám kynout tam.

4. Ke kvásku přidejte zbytek mléka, droždí, mouky a ostatní suroviny - cukr, sůl, vejce, vyškrábnutý vanilkový lusk nebo extrakt a máslo. Nechte v robotu vypracovávat cca 8 minut. 

5. Těsto přesuňte do máslem vymaštěné formy, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny, však tak dlouho, dokud nezdvojnásobí těsto svůj objem.

6. Vykynuté těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na tloušťku cca 1 cm.

7. Vykrajujte kolečka o průměru cca 7 - 8 cm, do nich poté doprostřed vykrojte menší kolečko o průměru cca 3 cm. Použít můžete hrnek nebo sklenici a malou panákovku.

8. Vykrojené donuty pokládejte na pomoučený plech či tác, aby se nepřilepily. Zakryté nechte kynout dalších 15 - 30 minut. 

9. Ve vysokém a středně širokém hrnci si rozehřejte olej. Musí být dostatečně horký, aby se donuty nafoukly.

10. Postupně vkládejte kolečka do oleje a smažte 1 - 2 minut z každé strany. Hotový donut poznáte snadno dle tmavě zlaté barvy, v té chvíli je hotový. 

11. Usmažené donuty dejte odkapat na papírovou utěrku a poté ihned bohatě obalte ve vanilkovém cukru. 

12. Na přípravu dipu přiveďte smetanu k varu. Stáhněte z plotny a vhoďte do ní nalámanou čokoládu, nugát nebo oříškové máslo a vymíchejte v hladkou ganache. 

13. Dip podávejte v malých mističkách k vanilkovým donutům. 

TIP: Ze zbytku těsta jsem si udělala malé kuličky na zkoušku oleje, zda je dostatečně rozehřátý.

TIP: Mini koblížky jsou taky skvělou variantou na mlsání. Vytvořte kolečka o průměru 2,5 - 3 cm, smažte v oleji a opět obalujte v cukru. 

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Martina Hladyuk (Skácelová)

    zavřít okno