Pažitka
Název:

Dort čokoláda-smetana-maliny

bezlepkový recept


Dort čokoláda-smetana-maliny


Ingredience:
Kakaový korpus (paleo):
vejce3 ks
mleté mandle80 g
kakao2 lžíce
med (sladidlo dle vaší chuti)2 lžíce
jedlá soda špetka
vanilka dle chuti
Smetanový krém (SCD):
domácí kysaná smetana (nebo jiná s co nejvyšším obsahem tuku, pozor, kupovaná smetana není SCD)400 g
med (jiné sladidlo) dle chuti
Čokoládová poleva:
datlový sirup (nebo med)2 lžíce
kakao1 lžíce
Postup přípravy:

Bezlepkový dort se sestavuje naprosto stejně, jako lepkový: potřebujete chutný korpus, lahodný krém a nápad, jak ho ozdobit. 

Tak prosím, moje včerejší rychlovka:

Kakaový korpus (paleo):
Použila jsem dortovou formu o průměru 24 cm. Recept je hodně podobný receptu na kakaové řezy.

Zapneme troubu na 160 stupňů, ať se rozehřeje. Připravíme dortovou formu s máslovým pečícím papírem.  

Žloutky rozšleháme s medem a s vanilkou. Přidáme mandle, kakao a jedlou sodu. Důkladně zamícháme a postupně přidáváme sníh z bílků. Rozlijeme na máslový pečící papír a pečeme, dokud se na špejli nic nenalepí. 

Smetanový krém (SCD):

Smetanu scedíme přes sýrařské plátno nebo čistou utěrku, vymačkáme z ní zbytečnou vodu, pokud máte čas, nechte odkapat. Dostanete vlastně smetanový krém.

Do odkapané smetany zamícháme med a krém natřeme na vychlazený korpus. Šoupneme do ledničky. 

Čokoládová poleva:
Zamícháme a pokapeme ní dortík. 

Zdobíme malinami nebo jakýmkoliv ovocem dle chuti. Působivé a lahodné :)

Vysvětlení: Celý dort je SCD, korpus je paleo :)

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Beáta Vörösová

    zavřít okno