Pažitka
Název:

Dort z křehkého těsta


Dort z křehkého těsta


Ingredience:
Křehké mandlové těsto:
hladká mouka260 g
sůl špetka
mandlová mouka (loupané jemně mleté mandle)50 g
máslo200 g
moučkový cukr100 g
žloutky4 ks
citronová kůra (citronový olej) dle chuti
Smetanová náplň:
mascarpone250 g
smetana ke šlehání 33%300 ml
cukr krupice1 - 2 lžíce
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti
čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky) dle chuti
Postup přípravy:

Pokud trošku sledujete trendy ve sladkém světě, určitě jste v poslední době zaregistrovali dorty ve tvaru číslic nebo písmen. Jsou tvořeny z křehkého těsta a obvykle plněné jen lehkým smetanovým krémem. Nahoře jsou pak nádherně zdobené čerstvým ovocem, květinami a spoustou dalších drobností. Mě osobně tyhle dorty svým vzhledem nadchly a tak jsem si jeden zkusila.

I když musím přiznat, že jsem byla trochu skeptická, pokud jde o chuť dortu. Nějak jsem si nedokázala to křehké těsto ve spojení se šlehačkou představit. Také jsem se obávala, jestli nebude dort tvrdý a zda půjde krájet. No a jak jinak to zjistit, než ho upéct. 

Výsledek mě příjemně překvapil. Těsto do druhého ne krásně změklo, takže se dalo dobře krájet, zároveň si ale zachovalo svůj tvar a nerozmáčelo se. Šlehačku jsem téměř nesladila, takže příjemně doplnila sladké linecké těsto. Jahody sice teď ještě nejsou perfektní, ale chuť dortu určitě zvýraznily.

Použít můžete samozřejmě i jiné druhy ovoce, skvělé budou maliny, borůvky či ostružiny, případně kombinace více druhů. Myslím, že by se do dortu hodil i citronový krém (lemon curd) nebo slaný karamel. Samozřejmě jen z části, třeba jako vnitřní náplň. Zajímavě vypadá i kakaová varianta plněná čokoládovým krémem. Troufám si říct, že se do ní časem také pustím.

Na zdobení můžete použít i čerstvé květiny, různé bonbony, sušenky nebo domácí pusinky či makronky. Fantazii se meze nekladou. Já jsem dort zdobila až pár hodin před servírováním, měla jsem obavu, aby květiny příliš neovadly a pusinky se nerozmáčely. Každopádně dort je potřeba naplnit den předem, aby se rozležel a zvláčněl.

Křehké mandlové těsto

V misce smíchejte prosátou mouku se solí a mletými mandlemi. 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Přisypte prosátou mouku s mandlemi a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat příliš mouky.

Hotové těsto zabalte do folie a dejte na několik hodin do lednice, klidně i přes noc.

Troubu předehřejte na 185 stupňů, připravte si dva archy pečícího papíru a šablonu s motivem (číslo, písmeno). Já jsem si vystřihla z papíru "jedničku" o velikosti A4.

Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na sílu cca 5 - 6 mm, přeneste na arch papíru a podle šablony vykrojte číslici nebo písmeno. Dobře to jde rádýlkem na pizzu. Těsto po celé ploše propíchejte párátkem, opatrně přesuňte i s papírem na rovný plech a dejte péct na cca 12 - 15 minut až začne po krajích lehce zlátnout. Nechte zcela vychladnout na plechu.

Odkrojené části těsta zpracujte, znovu rozválejte a na pečícím papíru vykrojte podruhé stejný motiv. Dejte péct stejně jako předchozí. 

Pokud je těsto příliš měkké, před druhým válením ho dejte na chvilku do mrazáku nebo lednice ztuhnout. Stejně tak si můžete rozválené těsto před vykrojením motivu dát také chvilku vychladit, bude se pak lépe vykrajovat. 

Část těsta vám samozřejmě zbude, jinak by to ani nešlo. Můžete si z něj vykrojit malá kolečka a slepit marmeládou nebo zamrazit pro další dort.

Smetanová náplň

Všechny suroviny (kromě ovoce) dejte do mísy a společně vyšlehejte. Přendejte  do sáčku s hladkou trubičkou, průměr 18 - 20 mm.

Sestavení dortu 

První motiv zespodu lehce na několika místech mázněte krémem a položte na tác. Takto "přilepený" zůstane hezky na místě a nebude po tácu klouzat. Krém nastříkejte po celém obvodu motivu a částečně i ve středu. Mezery vyplňte drobně pokrájenými jahodami nebo jiným ovocem. 

Přiklopte druhým motivem a lehce přimáčkněte. Celou plochu nazdobte krémem, doporučuji začít po krajích (obvodu) a teprve pak vyplnit střed. Dejte do lednice do druhého dne vychladit a rozležet. 

Druhý den horní část dortu nazdobte čerstvým ovocem, květinami, pusinkami, kousky čokolády či makronkami, prostě vším, co máte po ruce. 

Pokud nebudete hned servírovat, doporučuji ovoce v řezu potřít meruňkovou glazurou, aby zůstalo svěží a neokoralo. Glazuru si snadno vytvoříte ze lžíce meruňkové marmelády a pár kapek vody, které společně zahřejete. Horkou směsí pak kousky ovoce potřete.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno