Pažitka
Název:

Dort z oříškového másla s pekany


Dort z oříškového másla s pekany


Ingredience:
Korpus (forma o průměru 23 cm):
máslo230 g
třtinový cukr100 g
kokosový cukr120 g
vejce4 ks
vanilkový extrakt pár kapek
Grand Marnier2 lžíce
hladká mouka150 g
mandlová mouka60 g
prášek do pečiva1/2 lžičky
himalájská sůl větší špetka
skořice1/2 lžičky
Krém:
mascarpone400 g
smetana ke šlehání200 ml
moučkový cukr2 lžíce
vanilkový extrakt pár kapek
Na ozdobu:
pekanové ořechy hrst
kokosový cukr4 lžíce
Grand Marnier dle chuti
čokoládové hoblinky dle chuti
Postup přípravy:

Miluji vůni a chuť oříškového másla. Je ještě mnohem chutnější než máslo přepuštěné. A když ho ještě použijete do korpusu, poznáte úplně nový rozměr chuti.

1. Uděláme si oříškové máslo (máslo v rendlíku přepouštíme tak dlouho, než nám krásně zhnědne a získá oříškovou chuť). Necháme ho vychladnout. Vyšleháme ho s třtinovým a kokosovým cukrem do světlé pěny. Po jednom do něj zašleháme vejce. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a Grand Marnier. 

2. V druhé míse si smícháme mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. Postupně tuto sypkou směs zašleháváme do těsta. 

3. Vzniklé těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů 35 - 40 minut. 

4. Mezitím si připravíme krém. V robotu si ušleháme mascarpone se šlehačkou a moučkovým cukrem. Šleháme tak dlouho, než nám začne hezky houstnout. 

5. Na pánvi si uděláme z kokosového cukru karamel, do kterého nalijeme Grand Marnier (v tu chvíli nám karamel ztuhne, ale my ho necháme znovu rozpustit, můžeme přilít ještě trochu horké vody). Poté do tohoto karamelu vhodíme pekanové ořechy a důkladně je v něm obalíme. 

6. Hotový korpus prořízneme a naplníme uvnitř i nahoru krémem. Nakonec zdobíme pekanovými ořechy a čokoládovými hoblinkami.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno