Pažitka
Název:

Drobenkový jablečný koláč


Drobenkový jablečný koláč


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka250 g
celozrnná mouka250 g
prášek do pečiva1 balíček
skořice2 lžičky
moučkový cukr150 g
máslo180 g
vejce1 ks
Jablečná náplň:
jablka5 - 10 ks
rozinky / oříšky dle chuti
Postup přípravy:

Sezóna jablek je konečně zase tady (no dobře, v supermarketech naštěstí nikdy nekončí!). Ani vám nemusím říkat, jak miluju jablka a mohla bych je jíst pořád. Ať už čerstvé, pečené, zavařené.. to je jedno... jsem schopna jich sníst 5 najednou. A když se k tomu přidá skořice! Tak to jdou zábrany stranou. Naštěstí máme na chatě jabloň, která má rok co rok celkem bohatou úrodu a jablek je dost už od července. Nejdřív jsem si chtěla upéct tradiční jablečný páj, ale nakonec jsem neměla tolik času, tak jsem trochu experimentovala a upekla drobenkový koláč. Recept používám už léta, když z něho dělám meruňkový drobenkový koláč, ale jablka jsem tam ještě nezkusila. No původně jsem si představovala, že bude vypadat jinak, ale musím říct, že se zařadil na špičku všeho, co jsem kdy upekla! Nejradši bych ho snědla na posezení (což se nám s rodinou vlastně povedlo) a upeču ho zas.
A ano, vím, že samochvála smrdí.

Ze všech surovin na těsto vypracujte rukama drobenku. Máslo by nakonec mělo být zcela spojeno s moukou.
Větší půlku dejte na plech s pečícím papírem a uhlaďte prsty. Jablka začněte krájet na tenoučké měsíčky (můžete je i nahrubo nastrouhat) a pokládejte rovnoměrně na těsto. Jablka ještě podle chuti pocukrujte, poprašte skořicí a můžete přidat oříšky nebo rozinky. Nakonec nahoru přidejte zbytek drobenky.
Pečte v troubě na 180°C zhruba 40 minut do zlatova.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Vacovská

    zavřít okno