Pažitka
Název:

Drobenkový meruňkový koláč


Drobenkový meruňkový koláč


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka200 g
cukr krupice100 g
prášek do pečiva1 lžička
máslo100 g
meruňky (váženo s peckami)450 g
Krém:
smetana ke šlehání (31%)200 ml
bílý jogurt120 g
vejce2 ks
tmavý cukr nebo cukr krupice60 g
vanilkový extrakt1 lžička
Drobenka:
polohrubá mouka120 g
cukr krupice60 g
máslo60 g
skořice1/2 lžičky
Postup přípravy:

Už delší dobu jsem měla chuť upéct něco meruňkového a jak jsem byla upozorněna jednou kamarádkou, na blogu nic s meruňkami nemám  (resp. mám, ale původně je to koláč se švestkami a v receptu mám jen zmíňku, že můžete použít meruňky). Když moje kamarádka Štěpánka zveřejnila na svém blogu tastylife.cz recept na meruňkový koláč, věděla jsem, že ho musím zkusit. Lehce jsem ubrala cukru, trochu změnila postup u pečení a na světe byl křupavý a strašně dobrý koláč. Tak dobrý, že u odpolední kávy zmizela půlka - syn i manžel žádali přídavek.

Pekla jsem ho v koláčové formě s průměrem 27 cm a bylo to tak tak (málem se mi na výšku do formy nevešel), takže doporučuji péct spíše v dortové formě Ø 25 a více cm, a nebo koláčové formě Ø 30 cm. 

Těsto:

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme studené máslo pokrájené na malé kostičky a vypracujeme jemnou drobenku bez žmolků másla (lze to udělat v ruce a nebo použijte robota jako já). Dvě třetiny těsta nasypeme na dno formy a upěchujeme rukou.

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny. Slupkou dolů je položíme na celou plochu těsta. Zasypeme je zbytkem těsta (poslední třetinou) a dáme péct na 20 minut.

Během pečení si připravíme krém a drobenku.

Krém:

Smetanu, jogurt, vejce, cukru i vanilkový extrakt vložíme do mísy a metlou v ruce lehce prošleháme.

Drobenka:

Máslo necháme lehce povolit, zasypeme ho moukou, cukrem a skořicí a rukou vypracujeme drobenku. 

Koláč po 20 minutách pečení vyjmeme z trouby. Zalijeme připraveným krémem a po celém povrchu posypeme drobenkou. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.

Po upečení necháme 30 minut v pootevřené vypnuté troubě a pak necháme zcela vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno