Pažitka
Název:

Drůbeží játra konfitovaná v sádle se šalvějí


Drůbeží játra konfitovaná v sádle se šalvějí


Ingredience:
Ingredience:
drubeží játra500 g
vepřové sádlo250 g
cibule150 g
česnek2 stroužky
šalvěj větvička
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Máte velkou chuť na dobrou játrovku, ale jen málo se vám chce složitě ji připravovat? A už se vám hnusí ty podivné míchanice v pixlách ze supermarketu? Popravdě, já je nekupuju opravdu hodně dlouho. Hotové u řezníka také stále méně. Ne vždy jsou opravdu chutné. Vím sice kam zajít, ale ne vždy to vyjde. Anebo jsou k mání specialitky tak drahé, že by se mi v krku vzpříčily. Tedy nakonec zbývá vlastní příprava. Zatím mne složité a přechucené paštiky pravidelně zklamaly. Takže jak? Jednoduše. To je to slovo a smysl. Drůbeží játra v troubě připraví se skoro sama.

Je asi jasné, že jde o přípravu už dostatečně profláklou a tradiční. Ovšem opravdu konfitování jako takové to je i není. Běžně probíhá úprava dlouho za nízké teploty. Asi bych mohl nechat pekáč v troubě 6-12 hodin při 70°C, ale u kuřecí játry mi to nepřišlo právě přínosné. Takže 160°C a 2+1 hodina.

Postup:

Opravdu pro začátečníky – do pekáčku vložíme očištěná a opláchnutá játra, přidáme kostku sádla, pokrájenou cibuli a česnek, větvičku šalvěje či například tymiánu, sůl a pepř.

Vložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pod poklicí pomalu pečeme 2 hodiny. Pak troubu vypneme a další hodinu necháme odpočívat. Přitom já to někdy doplním ještě stroužkem právě utřeného česneku, zvlášť smaženou cibulkou, umletou papričkou. Z koření není od věci špetička majoránky, nebo muškátu.

Maso lehce promícháme. Rozpadne se na různě velké kousky což je ideální a nandáme do skleniček, krabiček, misek. Rovnoměrně, tak aby vše bylo v ideálním poměru játra – sádlo. V lednici necháme ztuhnout a do druhého dne rozležet.

Přidávat různě víno, koření, brandy je možné. Já to nerad. Připravit z odleželé paštiky pomazánku přidáním másla, hořčice a dalších doplňků s následným vyšleháním do hladka je další možnost. Hned jsem to vyzkoušel a opět přišel na to, že ta základní jatýrka v sádle jsou stejně nejlepší.

Vše co jsem připravil zmizelo druhý den během několika minut. S právě upečenými rohlíčky jsem pohostil osazenstvo hospody a bylo vymalováno. Dokonce jsem dostal nabídku na přípravu většího množství do sklenic k prodeji. Tak uvidíme…

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavel Míček

    zavřít okno