Pažitka
Název:

Držkovka z masáků a růžovky v těstíčku

vegetariánský recept


Držkovka z masáků a růžovky v těstíčku


Ingredience:
Ingredience na držkovku:
oloupané spařené masáky500 g
sádlo2 lžíce
velká cibule1 ks
hladká mouka4 lžíce
mletá paprika1 lžíce
zeleninový vývar1,5 l
česnek3 stroužky
kmín mletý1 špetka
sůl1 špetka
pepř1 špetka
majoránka1 hrstička
Ingredience na těstíčko:
celá vejce4 ks
hladká mouka3 lžíce
prášek do poečiva1 špetka
sůl1 špetka
pepř1 špetka
mletý kmín1 špetka
Postup přípravy:

Máte rádi „Držkovku z masáků"? A co třeba „Růžovky v těstíčku“? Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je výtečná jedlá houba pro všechny způsoby přípravy pokrmů. Masák je velmi dobrý osmažený jen tak na sádle, či oleji, s trochou soli a kmínu. Růžovky lze přidat do míchanice, ale i usušit na zimu, nebo uvařit tuto mňamózní polévku. Také jsem dnes vyzkoušela masáky v těstíčku, které chutnaly nejen nám, ale především dětem.

Postup na držkovku: Masáky oloupeme, nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou.
Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme.
Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme hnědou jíšku, do které přidáme sladkou mletou papriku a zalijeme vývarem.
Mezi tím, co se nám jíška bude rozvářet, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku a nastrouhaný (nebo propasírovaný) česnek.
Nakonec přidáme připravené masáky a necháme hezky pěkně provařit, aby se nám propojily všechny chutě.
Podáváme s čerstvým chlebem.


Postup na těstíčko: Všechny ingredience vsypeme do misky a těstíčko vyšleháme ručním mixérem.
Těstíčko by mělo mít podobnou konzistenci, jako je na palačinkové těsto.
Nakonec už jen oloupané masáky namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji.
Podávám s chlebem, nebo jako hlavní pokrm s bramborem.




Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno