Pažitka
Název:

Dukátové buchtičky s domácí omáčkou


Dukátové buchtičky s domácí omáčkou


Ingredience:
Buchtičky:
čerstvé droždí13 g
krystalový cukr (já nahradila třtinovým, ale je nutné dát o 10 g víc pokud máte radši sladší chuť)40 g
vlažné mléko100 ml
rozpuštěné vlažné máslo (nebo 100 ml mandlového oleje za studena lisovaného)100 ml
hladká mouka265 g
sůl maličká špetka
vejce1 ks
sušená citronová kůra1 lžíce
Domácí vanilková omáčka:
plnotučné mléko750 ml
vanilkový lusk1 a 1/2 ks
krystalový cukr (opět jsem použila třtinový, množství je orientační, je potřeba ochutnat a přizpůsobit tomu jak moc máte nebo nemáte rádi sladké)60 g
žloutek6 ks
rum (to jen pokud máte rádi chuť lehce připomínající koňakovou zmrzlinu)2 - 3 lžíce
Postup přípravy:

Asi všichni si Dukátové buchtičky pamatujeme hlavně ze školních jídelen jako Buchtičky se šodo :), no občas se jim povedly, ale občas to byl děs běs. 

Nejlepší uměla vždycky maminka nebo babička. Za našich mladých let se dělaly hlavně s práškovým pudingem, jelikož vanilkové lusky bychom v té době asi nikde nekoupily. Takže když už byl krém domácí, jednalo se jen o žloutkový. Tenhle recept mám z Apetitu, je snadný a vždycky se mi povede, až na menší změny ho dodržuji téměř přesně.

Buchtičky

Nejprve dáme rozpustit máslo a ohřát mléko. Mléko přelijeme do větší mísy, rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr, vše zamícháme a necháme pět minut odpočinout. Poté promícháme mouku se solí a přidáme k mléku, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru a vlažné máslo. Vše dobře promícháme  vařečkou a zakryjeme folií. Necháme na teplém místě hodinku kynout.

Připravíme si lehce pomoučněný vál a těsto prohněteme, poté tvarujeme stejně velké kuličky (velikost je jen na vás). Ty skládáme jednu vedle druhé, do máslem vymazané formy, když máme všechno těsto vytvarované, buchtičky potřeme buď olejem (mandlový, z lískových oříšků atd.) nebo nejlépe troškou rozehřátého másla ze všech stran. Přikryjeme lehce utěrkou a necháme půl hodinky odpočinout. Po 20ti minutách si předehřejeme troubu na 180°C abychom už po dokynutí měli troubu akorát přehřátou.

Buchtičky vložíme do trouby a necháme péct, dokud nechytí zlato-růžovou barvu. Trvá to asi 20-30 min. Poté vyndáme a je načase nachystat omáčku.

Domácí vanilková omáčka

Polovinu cukru rozmícháme se všemi žloutky do pěny. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme zbylou polovinu  cukru, vanilkové lusky (ty rozřízneme, vnitřek přidáme do mléka a pak i celé lusky) a přivedeme k  varu, ihned vypneme a necháme 15min louhovat. Pak vyjmeme celé lusky (můžeme je rozmixovat a vrátit zpátky nebo prostě vyhodit). Polovinu mléka zašleháme pomalu k žloutkům a druhou opět postavíme na plotnu. Pozor nesmí se vařit, máme zapnutý jen mírný plamen a opatrně do mléka vmícháme žloutkovou směs. Přilijeme rum a za stálého míchání ohříváme (nesmíme se úplně vařit) asi deset min. Prostě aby konzistence byla jako řídký puding. Buchtičky dáme do hlubokého talíře a zalijeme omáčkou. Uvidíte, že si domácí omáčku zamilujete,ale když nebudete mít chuť a čas pro jednou se svět nezboří,když si práci ulehčíte kupovaným bio pudinkem. Ale já mám tohle jídlo spojené s víkendem, svátkem apod. kdy je na něj dost času takže si ráda připomenu poctivý pracnější krém.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno