Pažitka
Název:

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
olej100 ml
žloutky2 ks
moučkový cukr100 g
mléko250 ml
droždí40 g
sůl1 špetka
žloutek na pomašlování1 ks
Krém ala šódó:
mléko750 ml
cukr1 lžíce
vanilkový pudink1 ks
rum1 lžíce
Postup přípravy:

Máte rádi buchtičky se šodó? A znáte „pravítkovou metodu“ – tedy buchtičky bez koulení. A tady je receptík pro vás, ale nečekejte pravé vinné šodó, my máme rádi takou tu pudingovou klasiku s rumíkem.

Nejdříve si necháme vzejít z mléka, cukru a droždí kvásek. Kvásek včetně mléka přidáme k ostatním ingrediencím a v robotu nebo ručně v míse umícháme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Klasický postup na výrobu buchtiček je odkrajovat lžící kousky a koulet jednotlivé kuličky, které se skládají na vymaštěný plech. Druhá varianta je zcela jednoduchá a mnohem rychlejší. Z těsta si vyválíme „provázky“, které klademe na vymaštěný plech a teprve na něm je rozkrájíme nožem na čtverečky. Vyskládané buchtičky pomašlujeme rozšlehaným žloutkem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde pečeme do zlatova. Z tohoto množství ingrediencí uděláte množství těsta na malý plech nebo na pekáč. Krém připravíme tak, že z uvedených ingrediencí uvaříme řidší puding, kterým buchtičky přelijeme.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno