

| Ingredience: | |
| hladká mouka | 500 g |
| olej | 100 ml |
| žloutek | 2 ks |
| moučkový cukr | 100 g |
| mléko | 250 ml |
| droždí | 40 g |
| sůl | špetka |
| žloutek na pomašlování | 1 ks |
| Krém alá šodó: | |
| mléko | 750 ml |
| cukr | dle chuti |
| vanilkový puding | 1 ks |
| rum | dle chuti |
Už dlouho byla u nás doma poptávka po buchtičkách se šodó. Tak včera přišel ten správný čas a já se na ně vrhla, ale jelikož jsem neustále ve skluzu, tak jsem zvolila "pravítkovou metodu" - tedy buchtičky bez koulení. A tady je receptík pro vás, ale nečekejte pravé vinné šodó, m máme rádi takovou tu pudingovou klasiku s rumíkem.
Nejdříve si necháme vzejít z mléka, cukru a droždí kvásek. Kvásek včetně mléka přidáme k ostatním ingrediencím a v robotu nebo ručně v míse umícháme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Klasický postup na výrobu buchtiček je odkrajovat lžící kousky a koulet jednotlivé kuličky, které se skládají na vymaštěný plech. Druhá varianta je zcela jednoduchá a mnohem rychlejší. Z těsta si vyválíme "provázky", které klademe na vymaštěný plech a teprve na něm je rozkrájíme nožem na čtverečky. Vyskládané buchtičky pomašlujeme rozšlehaným žloutkem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C, kde pečeme do zlatova. Z tohoto množství ingrediencí uděláte množství těsta na malý plech nebo na pekáč. Krém připravíme tak, že z uvedených ingrediencí uvaříme řidší puding, kterým buchtičky přelijeme.
Podrobné info: