Pažitka
Název:

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem


Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem


Ingredience:
Buchtičky:
mléko170 ml
droždí14 g
vejce1 ks
máslo100 g
hladká mouka400 g
cukr krupice100 g
sůl špetka
Na dokončení:
máslo dle potřeby
Tuzemák nebo 1 lžička vanilkového extraktu1 lžíce
Vanilkový krém:
mléko (pro řidší konzistenci 800 ml)500 ml
vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)1 ks
cukr krupice60 g
žloutky2 ks
kukuřičný škrob (lze použít i vanilkový pudink)20 g
Postup přípravy:

Když se řeknou buchtičky s krémem, vybaví se mi příběh, který vypráví maminka mého muže - když byly v jídelně buchtičky, nafasovala se do kuchyně flaška rumu. V krému ho bylo cítit jen velmi málo, zato kuchař byl zlitý pod obraz. Tak u nás doma se do krému rum nedává, ale ne proto, že bych ho snad s chutí upíjela, spíš raději dávám přednost chuti vanilky, kterou by rum přebil.

Buchtičky

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a zasypeme asi půl lžící mouky. Na teplém místě nechme vzejít kvásek (cca 10 minut).

Mezitím si do mísy dáme mouku, vejce, povolené máslo, cukr a špetku soli. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a na teplém místě necháme hodinu kynout, nebo dokud nezvětší svůj objem 2x (já nechávám o něco déle, asi 90 minut).

Středně velký pekáček vymažeme máslem. 

Vykynuté těsto propracujeme rukama a následně z něj vytvoříme asi 3 cm tlustého šneka, ze kterého krájíme stejně velké dílky. Ty ruku vykoulíme do kuliček a dáváme je do pekáčku, kde každou kuličku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a mašlovačkou dotrkáme na místo - tak aby buchtičky seděly hezky vedle sebe. 

Troubu rozpálíme na 160°C. Buchtičky zatím necháme cca 15 minut kynout. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 20 - 30 minut do zlaté barvy.

Lžíci rozehřátého másla smícháme s tuzemákem nebo vanilkovým extraktem a ještě horké buchtičky touto směsí potřeme.

Vanilkový krém

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která vložíme spolu s mlékem do hrnce. Přidáme i vydlabaný lusk a mléko přivedeme k varu (pokud použijete vanilkový extrakt, přiveďte k varu samotné mléko). Poté hned odstavíme, vyndáme a vyhodíme vydlabaný lusk.

Mezitím si metličkou v ruce vyšleháme žloutky s cukrem a následně i škrobem. Horké mléko s vanilkou tenkým pramínkem lijeme k žloutkové směsi a zároveň směs pořád prošleháváme. Když máme všechno mléko ve žloutkách, směs přelijeme zpět do hrnce (v případě vanilkového extraktu ho nyní přidáme) a za stálého míchání metličkou směs svaříme do řidšího pudinku. Odstavíme, čas od času promícháme a necháme zchladnout na konzumovatelnou teplotu.

Buchtičky (mohou být ještě teplé, ale ne horké) poléváme krémem a servírujeme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno