

| Ingredience: | |
| zadní hovězí maso | 500 g | 
| mrkev | 500 g | 
| cibule | 1 ks | 
| sádlo | 2 lžíce | 
| máslo | 2 lžíce | 
| sůl | dle chuti | 
| barevný pepř | dle chuti | 
| drcený barevný pepř | špetka | 
| kmín | dle chuti | 
| muškátový oříšek | špetka | 
| korindr | dle chuti | 
| hovězí vývar | 1 l | 
Dušenou mrkev všichni známe ze školních jídelen, ale proč si s ní trošku nepohrát a nevytvořit z ní svěží a výborné jídlo?
Maso nakrájíme na kousky, ochutíme solí, pepřem a necháme chvíli odležet. Mezitím nakrájíme cibuli, klidně na hrubo a polovinu dávky mrkve na kolečka.
 V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a kousky masa na něm zprudka opečeme. Poté maso vyjmeme stranou do kastrolku, přikryjeme pokličkou, do použitého výpeku vhodíme nejprve kolečka mrkve, po chvíli i cibuli a zarestujeme tak dlouho, až se nám vytvoří hnědý zeleninový základ. Pokud se dno pánve začne připékat, přilijeme trochu horké vody a vařečkou ode dna odstraníme přípečky.
 Když je barva základu krásně zlatohnědá vrátíme do pánve maso i se šťávou, kterou mezitím pustilo, ochutíme špetkou drceného kmínu a zalijeme takovým množstvím vývaru, aby maso bylo ze 2/3 ponořené a necháme na mírném stupni probublávat, dokud maso nezměkne (dle potřeby přidáme vývar). 
 Poté vyjmeme maso, základ rozmixujeme a přidáme do něj druhou část mrkve, nakrájenou na půlkolečka, orestovanou na másle téměř do měkka, dochutíme muškátovým oříškem, prohřejeme, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme s bramborovo-celerovým pyré.