Pažitka
Název:

Dušený lilek

vegetariánský recept


Dušený lilek


Ingredience:
Ingredience:
střední lilek1 ks
cibule1 ks
mrkev2 ks
česnek2 stroužky
koření typu garam masala - používám Shantinu Masalu od Sonnentoru1 lžička
rajčata (čerstvá nebo konzervovaná)1/2 kg
bazalka pár lístků
slunečnicový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Poprvé jsem tento rok ochutnala lilek ze skleníků Kořénkovy farmy Vícemil, kde pěstují bez průmyslových hnojiv a jakékoliv chemie. Je mnohem chutnější - dužina je pevnější a jeho chuť výraznější. Každý týden si dva nebo tři přihodím do nákupního košíku (pardon, bedýnky). Spolu s cibulí, mrkví, česnekem a čerstvou bazalkou vytvoří fajn letní jídlo.

Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na větší kousky, přihodíme mrkev na kolečka, lilek nakrájený na kostky a trochu posolíme, za občasného míchání restujeme asi pět minut. Přidáme koření a necháme rozvonět, poté přidáme konzervu sekaných rajčat, nebo rajčata čerstvá (nakrájená na kousky), dobře zamícháme a necháme pod pokličkou na mírném plameni dusit cca 30 - 45 minut. Občas zamícháme a zkontrolujeme, zda není třeba podlít trochou vody, ale já nepodlívám, šťáva z rajčat a zeleniny stačí.

Ochutnáme, osolíme a přidáme čerstvě mletý pepř.  Na talíři ozdobte bazalkou, dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Nikola Zvonařová

    zavřít okno