Pažitka
Název:

Dvoupatrový dort s ovocem


Dvoupatrový dort s ovocem


Ingredience:
Korpus tmavý:
žloutky6 ks
cukr200 g
kakao60 g
voda8 lžic
polohrubá mouka140 g
prášek do pečiva1,5 sáčku
bílky6 ks
Krém kakaový:
máslo60 g
hladká mouka60 g
mléko2 hrnky
máslo280 g
cukr200 g
kakao80 g
Postup přípravy:

Posílám do světa recept na dvoupatrový dort s ovocem, který jsem upekla pro naši Vendulku na přání, k 6. narozeninám. Zadání znělo jasně: "Aby měl dort dvě patra (tedy chtěla 3, ale ukecala jsem ji na 2), byl hooodně čokoládový (tedy kakaový), hlavně né vanilkový - bílý krém nebrat! A aby na dortu bylo hooodně ovoce." Takže tak to u nás chodí, ale jsem ráda, když mohu dětem udělat radost a splnit jejich přání.

Korpus tmavý

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny a poté ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vyllijeme do vymazané a vysypané dorotvé formy a pečeme na 180°C. Čas neuvádím, je potřeba zusit špejlí, zda je těsto upečené.

Krém kakaový

Z 60 g mála a 60 g mouky uděláme jíšku, přidáme 2 hrnky mléka a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. 280 g másla a 200 g cukru ušleháme, přidáme kaši, 80 g kakaa a vymícháme. 

Vychladlé korpusy si 2x prořízneme. Spodní část korpusu si položíme na tác, potřeme tmavým krémem (můžeme nejprve potřít marmeládou a poté krémem), přiklopíme druhou částí korpusu, zase potřeme krémem a nakonec přiklopíme třetím dílem korpusu a celý dort pomažeme krémem. 

Poté již jen malý korpus položíme na velký korpus a dáme vychladit.

Dále si připravíme čokoládový lem dortu. Ustřihneme si pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku si změříme na dortu. Rozehřejeme si čokoládovou mléčnou polevu v sáčku, a jakmile je rozehřátá, tak ustřihneme roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkáme polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepíme na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložíme do lednice.

Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Jako základ používám ráda kompotované broskve, které se dají krásně nařezat do vějířků. Není dobré ovoce vyskládat vedle sebe, vypadá mnohem lépe, když to je hezky “nakupené”. Nakonec si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce a krém (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela (želatinu jsem od doby varu nechala 1 minutu povařit, a ještě teplou natírala a lila na ovoce).

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno