

| Ingredience: | |
| dýně (1 menší Hokkaido) | 500 g |
| mrkev (3 kusy) | 200 g |
| cuketa (1 menší) | 200 g |
| cibule | 1 ks |
| pomeranč (šťáva) | 2 ks |
| přepuštěné máslo nebo olej | 1 lžíce |
| vývar nebo voda | 1 l |
| sůl | dle chuti |
| muškátový oříšek | dle chuti |
Jestli některý druh polévky patří u naší Káji mezi nejoblíbenější, tak je to bezesporu dýňová. Ať do ní dám cokoliv, vždy to bez problémů projde. Když k tomu ještě společně dýni i vydlabeme, je radost dvojnásobná.
V hrnci rozpalte přepuštěné máslo nebo olej a dozlatova na něm opečte nahrubo nakrájenou cibuli. Poté přidejte na kostky nakrájenou cuketu, dýni a na menší kousky mrkev a společně krátce opečte. Poté podlijte vývarem a uvařte do změknutí zeleniny. Rozmixujte, přidejte vymačkanou šťávu z pomeranče a dolaďte solí a muškátovým oříškem. Pokud budete chtít, můžete ještě zjemnit troškou plnotučného mléka či smetany, ale polévka je moc dobrá i bez toho.
U servírování nezapomeňte na „rybníček“ z kvalitního panenského oleje, abyste do polévky doplnili zdravé tuky.
Dětská specifika: