

| Ingredience: | |
| dýně Hokkaido | 1 ks |
| jablko | 2 ks |
| mrkev | 2 ks |
| menší celer | 1/2 ks |
| zeleninový vývar | dle potřeby |
| smetana | 1 kelímek |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| parmezán | dle potřeby |
| dýňový olej | dle chuti |
| dýňová semínka | dle chuti |
A takto se ji dýňová polévka ve Štýrsku. Štýrsko je oblast v Rakousku, kde se pěstuje dýně a vyrábí úžasný dýňový olej, který je skvěly do salátů. Salát bez tohoto oleje zde prostě neexistuje, a nakapat si ho do dýňové polévky je taky lahoda.
Dýni Hokkaido (hodně lidi neví, že se neloupe, tak tedy neloupat) mrkev, celer, oloupaná jablka a zeleninový vývar povaříme. Jakmile je vše měkké, rozmixujeme vše dohladka a zjemníme smetanou. Nakonec zakápneme dýňovým olejem a posypeme dýňovými semínky. Polévku můžeme podávat s domácím kváskovým chlebem a jak jinak, žen dýňovým.
Parmezán není dobrý jen do špaget, ale jsou z něj úžasné chipsy. Nastrouhejte parmezán na jemno, smíchejte s bylinkami dle chuti (já dala chilli). Na plech udělejte kopečky, které trochu vytvarujte na placičky a nechte péct v troubě na 200°C cca 5 minut. Vzniklé chipsy přendejte na talíř a máte hotovo. Tyto parmazánové chipsy jsou úžasné i k vínu.
Podrobné info: