

| Ingredience: | |
| voda | 1,5 l |
| dýně Hokkaido (cca 500 g) v Bio kvalitě | 1 ks |
| bio větší cibule | 1 ks |
| český česnek | 3 stroužky |
| olej (popřípadě GHÍ) | trochu |
| červená čočka | 200 g |
| zeleninový bujon bez glutamátů | 1 ks |
| sůl (mořská nebo Himalájská) | špetka |
| římský kmín | špetka |
| kurkuma | špetka |
| čerstvě namletý pepř | špetka |
| sušená pálivá paprika | špetka |
| smetana (veganská kuchařka použije sójovou smetanu nebo rostlinnou náhražku mléka) | dle potřeby |
| zakysaná smetana | dle potřeby |
| bylinky | pár lístků |
| nastrouhaný parmazán | dle potřeby |
| opražená semínka (dýňová, slunečnicová..) | dle potřeby |
Úžasná dýňová polévka....
Tuto úžasnou dýňovku nevařím dlouho, ale je to moje neoblíbenější polévka. A to hned z několika důvodů. Uvaříte ji z dostupných Bio potravin. Příprava je rychlá, zvládne ji i úplný začátečník, můžete si ji připravovat ve více variantách (s mrkví, bramborem atp.).
A hlavně – Vaši miláčci, pro které vaříte, sní najednou tolik luštěnin a zeleniny, jako nikdy předtím.
Dýni neloupám, jen omyji a očistím kartáčkem, rozpůlím, vydlabu semínka a nakrájím na kousky. Cibuli nakrájím na kousky. Čočku propláchnu – výhodou červené čočky je, že se nenamáčí. Na rozpáleném oleji zesklovatím cibulku, přidám nakrájenou dýni, chvíli prohřeji, zaliju vodou (raději méně – zřeďuje se lépe, nežli zahušťuje), přidám čočku, bujon a vařím cca 15 minut, přidám koření a nadrcený česnek a ještě cca 10 minut povařím. Pak ponorným mixerem rozmixuji a ředím smetanou do požadované konzistence (samozřejmě můžete použít i vodu). Na talířích ozdobím čímkoliv co strávníkům chutná. A jíme, a jíme, a jíme a prospíváme našemu zdraví!
Podrobné info: