Pažitka
Název:

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

veganský recept


Dýňová polévka s kokosovým mlékem


Ingredience:
Ingredience:
větší dýně Hokkaido (cca 1,5kg po zbavení semínek)1 ks
větší mrkev3 ks
česnek4 stroužky
kokosový olej dle potřeby
cibule2 ks
strouhaný zázvor1 lžička
zelená kari past1 lžička
kokosové mléko200 ml
limetka1 ks
citron1 ks
chilli paprička dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
čerstvý koriandr dle chuti
Postup přípravy:

Vítej, podzime! Vítej, dýňová sezóno! Jak j jsem se na tebe těšila. Sice nadávám, že mě ráno nebudí východ slunce, ale černočerná tma, že už je venku zima, prší a nemám světlo na focení receptů. Pak ale přijde den, kdy vysvitne slunce a sluneční paprsky odráží ty úžasné barvy listí na stromech a hřejí mě tak, že si musím sundat svetr a brouzdám se popadaným listím jen v tričku a děravých riflích. Pak je veškeré pošmourno zapomenuto a já se zas a znovu zamilovávám do podzimu, jeho barev, vůně a surovin, které každý rok přináší. A jednou z nich je bezpochyby dýně, taky ji tolik milujete?

Myslím, že snad neexistuje oblíbenější recept z této úžasné zeleniny, než polévka. Každý má ten svůj oblíbený a zaručeně nejlepší recept. Jedno ale mají společné, mají úžasně zářivou barvu, skvělou chuť, spoustu vitamínů a zaručeně vás v chladných podzimních dnech zahřejí. Běžte se projít na farmářské trhy a podívejte se na ty nádherné druhy, které tam farmáři nabízejí, určitě si vyberete právě tu vaši oblíbenou.  Určitě tu najdete dýni špagetovou, máslovou a asi nejznámější Hokaido, kterou já osobně mám nejraději. Hokaido jsem si oblíbila a zamilovala hned z několika důvodů, prvním z nich je samozřejmě fakt, že zkrátka skvěle chutná. Druhý důvod potěší určitě nejednoho z vás, tato dýně se nemusí loupat a můžete ji vařit nebo péct přímo se slupkou. Ušetříte tak nejen čas, ale i spoustu nervů při loupání tvrdé slupky, to mi věřte.

I proto jsem si tolik oblíbila tuto polévku. Je jednoduchá, opravdu téměř bez práce a výsledek je úžasný. Spojení štiplavého zázvoru a pikantní kari pasty s nasládlým kokosovým mlékem tvoří balzám pro vaše chuťové pohárky. A pokud patříte mezi milovníky koriandru jako já, rozhodně jím nešetřete, protože teprve s ním je to opravdu dokonalost.

Dýni důkladně omyjeme, rozřízneme na čtvrtiny a zbavíme semínek. Pokrájíme ji na menší kousky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na zhruba stejně velké kousky nakrájíme i oloupanou mrkev a přidáme ji na plech. K zelenině nakonec přidáme ještě celé oloupané stroužky česneku, zakápneme troškou olivového oleje, osolíme a opepříme a vše promícháme. Přiklopíme alobalem a pečeme na 200 stupňů do změknutí. Po této době alobal sundáme, troubu zmírníme na 180 stupňů a pečeme ještě přibližně čtvrt hodiny. Po upečení by měla být dýně krásně měkká a lehce opečená.

Mezitím, co se zelenina dopéká, ve větším hrnci orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji jen lehce změknut a zesládnout, přidáme zázvor, kari pastu a ještě minutku společně opékáme. Teď už jen nasypeme do hrnce upečenou zeleninu s česnekem, zalijeme vodou nebo vývarem, kokosovým mlékem a vše důkladně rozmixujeme na hladký krém Nakonec dochutíme šťávou z citronu a limetky a podle chuti dosolíme a dopepříme. Pokud máte polévku rádi pikantní, přidejte nasekanou chilli papričku. Podávejte posypané čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno