Pažitka
Název:

Dýňová polévka - skořicí provoněná a pomerančem dochucená


Dýňová polévka - skořicí provoněná a pomerančem dochucená


Ingredience:
Ingredience:
máslová dýně1/2 ks
mrkev1 ks
petržel1 ks
malá šalotka1 ks
vodacca 500 ml
máslo nebo olej kousek
šťáva z pomeranče50 ml
sůl dle chuti
skořice dle chuti
bylinky (máta, koriandr) dle chuti
pomeranč na ozdobení
Postup přípravy:

Dýňovou polévku určitě znáte na tisíc způsobů taky. Já jsem si nedávno v Králíkovi v rádiu moc pochutnala na téhle polévce s pomerančovou šťávou a skořicí. Tak jsem si doma taky jednu udělala a byla výborná.

Mrkev, petržel a šalotku oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte zlehka na másle. Jakmile lehce chytí barvu, dolijte vodou - asi 500 ml, maličko osolte. Po 20 minutách přidejte nakrájenou dýni a 10 minut ještě povařte. Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem 

Nyní přidejte pomerančovou šťávu, případně dosolte a ochuťte taky skořicí.

K dýňové polévce podávejte víno Fabig Hibernal, je na doporučení od sommeliéra. 

Jak vaříte dýňovou polévku vy? Napište mi svoje tipy. 

Ještě mám pár informací: tři druhy nejběžnějších dýní a jejich použití.

Máslová dýně

Má hruškový tvar a velmi jemnou chuť. Často ji používám dík sladké chuti do koláčů nebo jako přílohu. Ale i na polévku se hodí. Vždy ji loupám. A to tak že rozdělím na kulatou část a válcovitý konec. Pak oloupu a z kulatého vnitřku vyndám semínka.

Dýně Hokaido

Nejznámější a nejpoužívanější druh dýně. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních prvků, takže bych se na ni právě na podzim rozhodně zaměřila. Já ji vždy loupu, ale vím že spousta lidí to nedělá. A po vydlabání semínek je zkuste opražit, jsou výborná.

Špagetová dýně

Její vnitřek se po uvaření rozpadá na "špagety", proto její název. Já jsem ji zatím použila jen jednou a to právě jako špagety. Vřele doporučuji.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Iva Baltaretu

    zavřít okno