Pažitka
Název:

Dýňová špaldová bábovka s makovou nádivkou


Dýňová špaldová bábovka s makovou nádivkou


Ingredience:
Ingredience:
slunečnicový nebo řepkový olej100 g
třtinový cukr80 g
vejce2 ks
rýžové mléko100 ml
vanilkový extrakt1 lžička
dýňové pyré250 ml
špaldová mouka250 g
sůl špetka
prášek do pečiva s vinným kamenem1 sáček
dýňové koření2 lžičky
mletý mák dle chuti
jemná rýžová mouka na "pocukrování bábovky"
Postup přípravy:

Samozřejmě, že to mělo být mramorování, jenom to nějak nevyšlo no. Takže jsem to nemohla dát do názvu. Upečte dýni a připravte si pyré. Pokud nemáte rádi mák, tak použijte třeba hrozinky nebo ořechy.

Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme formu na bábovku. V mixéru prošleháme olej, cukr, vejce, mléko, extrakt a pyré. Zbylé, suché suroviny smísíme v misce a postupně zapracováváme do směsi mokrých surovin. 2/3 těsta nalijeme do připravené formy a do zbylého vmícháme mák. Makové těsto rozlijeme po celém obvodu bábovky a vidličkou zapracujeme. Mělo by vzniknout mramorování. Mně se to bohužel nepovedlo. Pečeme asi 50 minut.

Dýňové pyré připravíme nejlépe tak, že malé rozpůlené a vydlabané dýně Hokkaido položíte na plech s papírem na pečení řezem dolů. Podlijete vodou do asi 0,5 cm výšky dání a pečete asi hodinu při 180°C. Nevzniknou tak tvrdé opálené okraje. Dělala jsem to takhle i dětem jako první příkrmy. Vychladlou dužinu vydlabete a důkladně rozmixujete, případně s troškou vody. A máte dobré pyré! Přebytek v lednici určitě vydrží dva, tři dny v uzavřených skleničkách na jiné dobroty.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Ruňaninová

    zavřít okno