

| Těsto: | |
| hladká mouka | 130 g |
| tmavý třtinový cukr | 100 g |
| jedlá soda | 1/4 lžičky |
| skořice | 1 lžička |
| mletý zázvor | 1/4 lžičky |
| muškátový oříšek | 1/4 lžičky |
| dýňové pyré | 210 g |
| rostlinný olej | 100 ml |
| vejce | 2 ks |
| Pekanové praliné: | |
| pekanové ořechy | 200 g |
| krupicový cukr | 100 g |
| vanilkový lusk | dle chuti |
| Krém: | |
| mscarpone | 250 g |
| tvaroh | 100 g |
| moučkový cukr | 1 lžíce |
| vanilkový extrakt | 1 lžička |
Jak jeden nepovedený recept může způsobit hotovou katastrofu, o tom jsem se přesvědčila před dvěma roky. Rozhodla jsem se, že upeču klasický dýňový koláč, který jsem znala z amerických filmů. No... nebudu dlouho napínat. Já ho nejedla vůbec a ostatní ho jedli jenom proto, aby mi udělali radost. O den později ale nelítostně zamířil do koše. "Odborně" jsem naznala, že to bude prostě tou dýní, a celé dva roky jsem o ní nechtěla ani slyšet. Jakou chybu jsem to dělala! Po dvou letech jsem se rozhodla, že to s ní přeci jenom ještě zkusím. A vyplatilo se! Krásně nadýchané dýňové těsto jsem naplnila praliné z pekanových ořechů a ozdobila krémem z mascarpone. Myslím, že výsledek stojí za to!
Dýňové pyré, olej a vejce vyšleháme. V míse smícháme všechny suché ingredience a postupně přisypáváme k dýňové směsi. Těsto plníme do 2/3 papírových košíčků. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C 15 - 20 minut.
Cukr roztavíme na karamel, přisypeme pekanové ořechy, které v karamelu důkladně obalíme. Vylijeme na plech s pečícím papírem nebo ještě lépe s pečící fólií a necháme ztuhnout. Karamel nalámeme na menší kusy, mixujeme v robotu tak dlouho, dokud se nepromění v oříškové máslo. Plníme do skleniček.
Mascarpone, tvaroh, cukr a vanilkový extrakt vyšleháme. Plníme do cukrářského sáčku. Do cupcaků vykrojíme důlek a naplníme pekanovým praliné. Zdobíme krémem, můžeme posypat nasekanými pekanovými ořechy.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ