Pažitka
Název:

Dýňové curry s mandlemi

vegetariánský recept


Dýňové curry s mandlemi


Ingredience:
Ingredience:
velká dýně nakrájená na cca 2 cm kostky1/2 ks
malá cibule nakrájená nahrubo5 ks
nastrouhaný čerstvý zázvor3 lžíce
římský kmín2 lžičky
mletý koriandr2 lžičky
kurkuma2 lžičky
skořice1/4 lžičky
curry koření - používám jemnou madras směs1 lžička
kokosové mléko500 ml
voda nebo zeleninový vývar100 ml
mandle150 g
celozrnná rýže500 g
rostlinný olej - ideálně kokosový2 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Naprosto skvělé zimní jídlo. Zahřeje, provoní celý dům a pohladí na duši. Co k tomu dodat víc? Snad jen, že jsem se kombinací dýně - kokos - mandle inspirovala v kuchařce skvělé Lee Holmes.

Pokud stejně jako já použijete celozrnnou rýži, tak začněte jako první vařit rýži. Dobře ji propláchněte a dejte vařit v osolené vodě. Celozrnná rýže se vaří oproti klasické bílé rýži docela dlouho - skoro hodinu. Informace o přibližné době varu najdete na obalu. Pokud použijete jasmínovou či basmati rýži, uvařte ji, až když vám bude poklidně v hrnci bublat dýně v kokosovém mléce. Za těch patnáct minut to krásně stihnete.
 
Dále si připravíme jednotlivé suroviny na vaření. Oloupeme a nakrájíme nahrubo cibuli, nasekáme česnek, oloupeme a nastrouháme zázvor. Do misky smícháme koření. 
 
Nakrájíme dýni - použila jsem hokkaido, tu nemusíte loupat. Do velkého hrnce dáme dvě lžíce oleje. Nejdříve na mírném plamenu restujeme cibuli s česnekem a zázvorem. Jakmile zesklovatí, přihodíme k ní koření a za stálého míchání opékáme dokud se nám koření nerozvoní - trvá to asi dvě minuty. Do hrnce přidáme dýni a chvíli ji ještě restujeme, poté zalijeme kokosovým mlékem, přidáme 100 ml vody, nebo zeleninového vývaru a přisypeme mandle, lehce osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí dýně - cca 15 minut. Ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme. Podáváme s rýží.
Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Nikola Zvonařová

    zavřít okno