 Název:
    
    Název:Dýňové karbanátky s celerovými hranolky
bezlepkový recept
             Ingredience:
          
	
  	    Ingredience:            
              | Ingredience: | 
| dýně | 580 g | 
| cibule | 3 ks | 
| cizrna | 100 g | 
| jáhly | 80 g | 
| čerstvá petržel (pažitku, jarní cibulku) | hrst | 
| sojová omáčka Tamari | 3 pol. lžíce | 
| lahůdkové droždí | 3 pol. lžíce | 
| hořčice | 2 pol. lžíce | 
| Hraška (celozrnná mouka) | 4 pol. lžíce | 
| pepř | špetka | 
| libeček | špetka | 
| majoránka | špetka | 
| bezlepková italská obalovací směs |  | 
| Celerové hranolky: | 
| celer |  | 
| sůl |  | 
| olivový olej |  | 
            
        Postup přípravy:Zeleninových karbanátku se dá udělat nekonečné množství. V kombinací s luštěninou a obilovinou se stanou plnohodnotným jídlem.
Dýně obsahuje až 90% vody. Je tedy vhodná při snižování nadváhy. Obsahuje vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, minerální látky (draslík, hořčík, zinek, fosfor a měď). Dýně podporuje trávení,
odstraňuje škodlivé látky ze střev a snižuje hladinu tuku v krvi. Posiluje imunitní systém, má blahodárný vliv na nervy a zrak.  
	
        
Velice jsme si oblíbili bezlepkovou 
italskou obalovací směs. Je velmi chutná a dodává příjemnou chuť.  Mícháme si jí doma s
 kukuřičnou strouhankou a touto směsí obalujeme karbanátky, jakoukoliv zeleninu, žampióny atd. Určitě doporučuji vyzkoušet.
 
Jak na karbanátky: 
- Cizrnu si namočíme den dopředu. Vodu slijeme a vaříme v čerstvé vodě s bylinkami pro lepší trávení (libeček, majoránka, oregano...) do změknutí. Před dovařením osolíme. Scedíme a necháme vychladnout. Cizrnu rozmixujeme v nožovém mixéru. 
- Jáhly 2x spaříme horkou vodou (zalijeme vařící vodou a vodu slijeme). Vaříme v osolené vodě (150 ml) cca 15-20 minut. Necháme vychladnout.
- Dýni vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleji. Přidáme nastrouhanou dýni, sojovou omáčku, pepř a dusíme do změknutí. Necháme vychladnout.
- 
Dýni, jáhly a mixovanou cizrnu smícháme v míse. Přidáme lahůdkové droždí, hořčici, hrášku a nasekanou petržel. Směs promísíme a necháme 30 minut odležet v lednici. 
- Vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky a obalíme v obalovací směsi. Smažíme na pánvičce na troše oleji z obou stran. Po usmažení necháme karbanátky okapat na papírovém ubrousku.
- Můžeme péct i v troubě. Plech si vymažeme trochou oleje a karbanátky pečeme 15 minut z každé strany na 180°C.   
Jak na hranolky:
- Celer si očistíme a nakrájíme na hranolky (o něco tenčí než z brambor). 
- Smažíme ve větší vrstvě oleje do zhnědnutí.
- Hotové hranolky necháme okapat na papírovém ubrousku, posolíme a podáváme.
- Hranolky se dají péct v troubě společně s karbanátky. Celerové hranolky pokapeme olejem, osolíme, promísíme a dáme na pečící papír. Pečeme na 180°C/30 minut (můžeme grilovat i papriky). 
             
        Podrobné info:
        
        Počet porcí25 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
    
	 zavřít okno
   
    zavřít okno