Pažitka
Název:

Dýňové lívanečky


Dýňové lívanečky


Ingredience:
Ingredience (cca 20 lívanečků o průměru 8 cm):
hladká mouka250 g
kypřící prášek do pečiva3 lžičky
cukr (nemusí být)3 lžíce
sůl špetka
mletá skořice2 lžičky
*dýňové koření1 lžička
mléko400 ml
**dýňové pyré150 g
vejce2 ks
máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé30 g
Postup přípravy:

Připadá mi, že poslední dobou peču jen bábovky a palačinky, tak jsem pro změnu upekla lívanečky... ale zato dýňové! Voňavé po spoustě koření, nadýchané a vláčné. Perfektní polité javorovým sirupem, nebo taky s čokoládou a se skořicovým máslem (stačí vyšlehat změklé máslo s trochou moučkového cukru a mletou skořicí). Jenom mě mrzelo, že se ta zářivě oranžová barva těsta ztratila během pečení, to by byl teprve podzim na talíři jak vyšitý.

PS: Halloween doma neslavíme, ale hrát si v kuchyni mě baví při jakékoliv příležitosti, proto ty "strašidelně" zdobené lívanečky dole na fotce. Použila jsem arašídové máslo s čokoládou, jen jsem ho lehce rozehřála v mikrovlnce a dala do sáčku s ustřiženou špičkou. Každopádně hádám, že jak děti povyrostou, nějaké halloweenské řádění nás asi nemine, koneckonců dýně s nimi vydlabáváme už teď a je to fajn tradice. 

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr, sůl, skořici a dýňové koření, zvlášť prošleháme mléko s dýňovým pyré, vajíčkem a máslem a přilijeme k sypké směsi. Metličkou rychle vymícháme těsto.

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.

Poznámka: 

*Tzv. dýňové koření je obvykle směs skořice, zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku, nového koření a kardamomu. Můžete si ho koupit nebo namíchat sami (zhruba půl lžičky od každého koření vyjma skořice, té dejte lžičky dvě).

**Příprava dýňového pyré je jednoduchá. Dýni Hokkaidó rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na klínky. Ty lehce potřeme olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, cca 15-20 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno