Pažitka
Název:

Dýňové mini cheesecakes se slaným karamelem


Dýňové mini cheesecakes se slaným karamelem


Ingredience:
Sušenkový základ (12 ks):
sušenky typu Bebe rodinné110 g
rozpuštěné máslo50 g
Sýrová náplň:
čerstvý sýr typu Philadelphia450 g
cukr krupice100 g
velká vejce2 ks
dýňové pyré120 g
třtinový cukr2 lžíce
skořice1/2 lžičky
mletý zázvor1/2 lžičky
mleté nové koření a muškátový oříšek špetka
Slaný karmel:
cukr krupice200 g
máslo85 g
smetana ke šlehání 33%125 g
mořská sůl1 lžička
Postup přípravy:

Tak jsem tu opět s dýní a slibovaným receptem na dýňové mini cheesecakes, v tomto případě ještě "vytuněné" slaným karamelem. Opět jedna vydařená kombinace, která se nejen barvou, ale i chutí hodí k současnému podzimnímu období. Teď už jen uvařit dobrou kávu nebo čaj a skvělý chuťový zážitek je zaručen.

Stejně jako u dýňových muffinů i tady budete potřebovat dýňové pyré. Můžete ho připravit v troubě, stačí dýni rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a při teplotě 180 stupňů upéct do měkka. Teplou dýni pak rozmixujte (bez slupky) na jemné pyré. Nespotřebované pyré můžete krátce uchovat v lednici nebo zamrazit. 

Sušenkový základ:

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Dejte do lednice, než si připravíte náplň. 

Troubu předehřejte na 150 stupňů.

Sýrová náplň:

V míse lehce našlehejte sýr, přidejte cukr a na nízké otáčky míchejte, až se vše spojí. Přidejte vejce, jedno po druhém. Asi polovinu směsi rozdělte do připravených košíčků. 

Ke zbytku přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Opatrně lžící naneste na sýrovou vrstvu do košíčků. Dejte péct na 20 minut do vyhřáté trouby.

Dortíky nechte zcela vychladnout ve formě, nejlépe pár hodin v lednici, teprve pak opatrně přendejte na tácek. 

Slaný karamel:

Cukr dejte do hrnce se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu nechte rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou až do úplného rozpuštění. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte, až se směs krásně spojí. 

Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Balonovou metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní nechte zchladnout a teprve pak opatrně naneste na vychlazené dortíky. Můžete ozdobit opraženými ořechy. 

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno