Pažitka
Název:

Dýňové muffiny s jablíčky, skořicí, meruňkovým Šmakounem, zdobeno rozinkami, mandlemi a kokosem

bez lepku a mléka


Dýňové muffiny s jablíčky, skořicí, meruňkovým Šmakounem, zdobeno rozinkami, mandlemi a kokosem


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokaido, máslová nebo zahradní250 g
jablka116 g
meruňkový Šmakoun100 g
České Ghíčko50 g
mandlové mléko84 g
rýžová polohrubá mouka50 g
pohanková mouk hladká50 g
mletá skořice1/2 lžičky
kokosový cukr50 g
Na ozdobení:
loupané mandle dle potřeby
nesířené rozinky dle potřeby
strouhaný kokos dle potřeby
Postup přípravy:

Zase jedny muffiny, na které hodně dlouho nezapomenu. Pokud máte hodně obřích dýní, rozhodně je nevyužijte jen na kompoty, ale i do sladkého pečení. Chtěla jsem si připomenout tvarohovou chuť. Pro tyto účely vždy sáhnu po Šmakounovi, který mi nahrazuje nejen sýry, ale i částečně tvaroh. Tentokrát jsem se rozhodla pro Meruňkového Šmakouna, který se mi do celkové kompozice moc hodil. Výsledek je úžasný, rozpečené mandličky s rozinkami provoní nejen celý byt, ale zároveň dodají muffinům úžasný ocásek, stejně tak meruňky. Téměř tvarohové chuti i konzistenci docíleno. Navíc bez lepku, co víc si přát pro našeho malého maroda. Lepek není dobrým přítelem v době nemoci, zbytečně zatěžuje střeva, vyplatí se v nemoci střevům ulevit, čas od času lepek ze stravy vynechat a vyzkoušet něco nového.
A jak na muffiny? Snadno a rychle.

Dýni oloupeme, vydlabeme. Pro tyto účely využijeme hokaido, máslovou nebo zahradní dýni, kterou jsem použila já. Oloupanou, vydlabanou dýni nastrouháme najemno, zrovna tak oloupaná jablka. Směs dýně a jablek rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme Ghí, skořici, najemno nastrouhaného meruňkového Šmakouna, zamícháme vařečkou, přidáme kokosový cukr, pohankovou a rýžovou mouku, opět zamícháme, dle konzistence naředíme mandlovým mlékem.

Připraveným těstem naplníme formy na muffiny, plníme až po okraj, těsto není kypřeno a neobsahuje lepek, nevyběhne, ale díky Ghí bude krásně vláčné. Já jsem použila silikonové formy od Tescomy. Pokud máte papírové muffiny, můžeme použít i ty, ale na přípravu bezlepkového těsta volím raději silikonové formy. 
Naplněné muffiny ozdobíme loupanými mandlemi a rozinkami, lehce posypeme kokosem. Silikonové muffiny vložíme na plechu do předem rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Po upečení můžeme posypat navíc opět strouhaným kokosem.

Přeji krásné mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno