Pažitka
Název:

Dýňové muffiny


Dýňové muffiny


Ingredience:
Ingredience:
dýňové pyré (cca z 1/2 dýně Hokaido)350 g
vejce2 ks
olej (ořechový)3 lžíce
rýžový sirup2 lžíce
větší zralý banán1 ks
voda150 ml
jáhlová mouka120 g
hladká špaldová mouka150 g
jedlá soda2 lžičky
mletá skořice2 lžičky
nastrouhaný zázvor1 lžička
lískové ořechy50 g
Postup přípravy:

Konečně se mi podařilo nafotit a sepsat taky nějaký rychlý a snadný dýňový recept na sladko!!! Zatím všechny ostatní pokusy skončily u brzké ranní snídaně, kdy ještě není žádné světlo a hlavně ráno zásadně nic nevážím a neodměřuju, protože už mám hlad a šílenou chuť na tu dobrotu, kterou si připravím. Konečně máte vysvětlení, proč tu mám snídaňových receptů tak málo. 

Řekla jsem si, že sladký recept z dýně zkrátka na blogu chci mít a vznikly z toho naprosto skvělé muffiny. Když říkám skvělé, myslím fakt skvělé!!! Konečně se mi totiž povedly ty krásně nadýchané a vysoké muffiny, které jsem doteď obdivovala pouze na fotkách a tiše záviděla. Ta otázka „proč mě se takové nikdy nepovedou?!“ mě pronásledovala při každém pečícím pokusu a dnes jsem jí konečně pokořila. 

A jak vlastně tyhle muffiny chutnají? Jsou nadýchané, úžasně vláčné a božsky voní skořicí. Prostě podzim zabalený do papírového košíčku. O sladkost se v těstě postará banán, skořice a troška rýžového sirupu. Mně to tak naprosto vyhovuje, ale vy si do těsta přidejte klidně o lžíci sirupu navíc.

Dýni Hokaido omyjeme a nakrájíme i se slupkou na menší kostičky a vaříme cca 20 minut, dokud není zcela měkká. Uvařenou dýni scedíme a necháme úplně vychladnout a rozmixujeme ji na hladké pyré.

Pokud máte hotové dýňové pyré, máte téměř hotovo, teď už je to brnkačka. Nejprve smícháme v míse všechny tekuté ingredience, tzn. dýňové pyré, vejce, olej, rýžový sirup a rozmačkaný banán. Postupně přiléváme a vmícháváme vodu. V menší míse smícháme jáhlovou a špaldovou mouku s jedlou sodou, skořicí a zázvorem a postupně zapracujeme do tekutého základu. Na závěr do těsta přidáme hrubě posekané lískové ořechy.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme je přibližně do 2/3 těstem. Nikdy neplňte košíčky až po okraj, jinak těsto přeteče ven. Takto připravené vložíme plech do trouby předehřáté na 175 stupňů a pečeme 25 minut.

Podrobné info:
Počet porcí13 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno