Pažitka
Název:

Dýňové noky s chorizem a kozím sýrem


Dýňové noky s chorizem a kozím sýrem


Ingredience:
Ingredience:
dýňové pyré z dýně hokaido400 g
sůl dle chuti
čerstvě namletý pepř (ideálně citronový, nebo přidejte na závěr citronovou kůru) špetka
klasický mletý pepř špetka
vejce1 ks
muškátový květ nebo oříšek špetka
hladká mouka190 g
chorizo nakrájené na malé kostičky100 - 130 g
malá žlutá cibule nakrájená nadrobno1 ks
měkký kozí sýr bez příchuti100 g
mascarpone3 lžíce
čerstvá šalvěj nasekaná nadrobno4 lístky
Postup přípravy:

Už podle názvu je Vám asi jasné, že tohle je naprostá dobrota, prostě láska na první ochutnání. Dýňové noky například se šalvějovým máslem jsou u nás klasikou, ale v této variantě se jedná o jídlo minimálně o třídu výš. Nejen na pohled je jídlo neuvěřitelně sexy (může být také jídlo sexy?) a po ochutnání díky opečenému chorizu a krémovému kozímu sýru umřete blahem ....fakt jsem nadšená. Tohle prostě musíte vyzkoušet.

Nejprve si nachystáme samozřejmě pyré, které musí dobře vychladnout. Jednoduše nasekejte na kostičky neoloupanou dýni o váze cca půl kila, vždy je lepší víc než míň, trocha ulpí na mixéru atd. tak ať vám potom nechybí. Kostičky dýně dejte péct do trouby rozpálené na 190°C doměkka, nezapomeňte dobře opepřit, osolit a lehce zakápnout olivovým olejem. Poté až vychladne, umixujte ji dohladka a máte hotovo.

Nyní v míse smícháme pyré, hladkou mouku, vejce, muškátový oříšek, špetku soli a vypracujeme v lepivější těsto. To doporučuji ochutnat a popřípadě přidat ještě sůl, noky musí být tak akorát dochucené, není nic horšího než noky bez chuti. Vál si můžeme lehce pomoučnit a nyní už jen vypracujeme v tenčí válečky a krájíme na cca 2 cm noky. 

Dáme si vařit dobře osolenou vodu a mezitím si na lžíci olivového oleje opečeme cibulku a chorizo. Když už jsou skoro zlatavé, přihodíme šalvěj. Mezitím už by voda měla dojít k varu, vhodíme noky. Ty jsou uvařené, když sami pěkně vyplavou na hladinu, což trvá jen chvilinku. 

Kozí sýr smícháme s mascarpone, osolíme a dáme stranou. Když jsou noky hotové, vyndáme je děrovačkou do pánve s opečeným chorizem, cibulkou a šalvějí, dobře promícháme. Nyní servírujeme noky do hlubšího talíře a navrch dáme kopeček krémového sýra a vše dobře opepříme citronovým čerstvě mletým pepřem. 

Možná si říkáte a kde je omáčka. Jakmile se kozí sýr dotkne teplých noků, bude pomaličku tát, takže stačí si jednotlivé noky namáčet do sýra a zaručuji Vám, že budete blahem bez sebe, je to hříšně dobré. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno