Pažitka
Název:

Dýňové noky se smetanovo houbovou omáčkou


Dýňové noky se smetanovo houbovou omáčkou


Ingredience:
Noky:
dýně Hokkaido650 g
mouka (bezlepková varianta - směs Jizerka, zelená)400 - 450 g
muškátový oříšek1/2 lžičky
hrubozrnná sůl dle chuti
vejce1 ks
Omáčka:
cibule1 ks
česnek1 - 2 stroužk
smetana (ABKM - sojová)250 ml
sušené houby středně velká miska
muškátový oříšek špetka
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
Postup přípravy:

Dýni miluji v jakékoliv podobě, a když jsem přemýšlela, v jaké formě jsem ji ještě neuvařila, tak mě napadly noky. Zkusila jsme to a připravila tak bezlepkovou variantu noků, které jsou u nás velmi oblíbené, a i tato podoba se u nás ujala, protože jsem ji doplnila o smetanovou omáčku s houbami, které se k nim skvěle hodí.

Postup noky:

Dýni si omyjeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na větší kostky. Dýni uvaříme v osolené, vroucí vodě do měkka. Vařila jsem cca 10 minut (doba vaření bude záležet na velikosti kostiček na které jste dýni nakrájeli).

Dýni pak scedíme a necháme zcela zchladnout, a buď rozšťouchejte šťouchadlem na brambory nebo pokud máte lisovač na brambory, tak jím dýni protlačte. Pokud budete používat lisovač na brambory, tak na začátku stlačení jde z dýně především voda, proto jsem na začátku stlačování nejprve oddělila vodu (do vedlejší misky) a pak stačila samotnou dýni.

Poté k dýni přisypte mouku (Jizerku), sůl, muškátový oříšek a vyklepněte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta. Doporučuji těsto dělat ve větší míse a mouku přisypávat postupně, nejprve je těsto hodně lepivé, ale postupně se mouka zapracuje a poté jej přendávám na posypaný vál a pracuje se s ním dobře. Z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky (a stlačíme vidličkou) či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě, a to do vyplavání noků na hladinu a pak ještě cca jednu minutu.

Postup omáčka:

Sušené houby si nejprve namočíme do vody a necháme v misce. Oloupeme a na jemno nakrájíme cibuli. Na oleji si cibulku zesklovatíme. Namočené houby si slijeme (vodu nevylíváme bude se nám ještě hodit). Houby přidáme k cibulce a chvíli podusíme. Poté přilijeme smetanu, muškátový oříšek, osolíme a opepříme, přidáme pár lžic vody z namočených hub a necháme omáčku provařit.

Noky podáváme přelité smetanovo houbovou omáčkou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno