Pažitka
Název:

Dýňové noky se špenátem a gorgonzolou

vegetariánský recept


Dýňové noky se špenátem a gorgonzolou


Ingredience:
Noky:
dýně Hokkaido700 g
olivový olej2 lžíce
polohrubá mouka500 g
strouhaný parmazán50 g
sůl1/2 lžičky
Omáčka:
mražený listový špenát600 g
česnek3 stroužky
pepř dle chuti
sůl dle chuti
gorgonzola150 g
Postup přípravy:

Určitě to taky znáte. Když rozkrojíte dýni a připravíte z ní jídlo, vždycky ještě půlka zbude. Dýňových receptů prostě není nikdy dost. Už léta pěstuju různé druhy dýní. A i když jsou často nádherné a obrovské, minulý rok jsem se definitivně rozhodla, že moje nejoblíbenější dýně je Hokkaido.

Z dýně vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kostičky. Váha 700 g je už po vydlabání semínek. Kostky dýně dejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte ji olejem a dejte péct na 180°C na 30 minut.

Upečenou dýni nechte vychladnout. Vychladlou dýni rozmixujte, dejte do mísy a přidejte i ostatní suroviny na těsto: mouku, parmazán a sůl. Vypracujte těsto.

Z těsta odebírejte kousky, na pomoučněné ploše válejte válečky, přibližně 2 cm široké Ty krájejte na přibližně 2 cm kousky. Nakonec každý kousek na řezné straně zmáčkněte lehce vidličkou.

Hotové noky vařte v mírně osolené vodě. Nejlepší je vařit je ve větším hrnci a na několikrát, rozhodně ne celé množství naráz. Podle velikosti hrnce vařte čtvrtinu až třetinu noků, počkejte, až vyplavou a ještě minutu povařte. Vyndejte děrovanou naběračkou do mísy, zakápněte olivovým olejem, ať se neslepí a tak pořád dokola, až  budou všechny noky vařené.

Omáčka:

Na pánev vsypte mražený špenát. Přiklopte pokličkou a pomalu nechte povolit. Až všechen špenát povolí, přidejte prolisovaný česnek, malinko osolte (jen trochu, gorgonzola jídlo ještě hodně dosolí) a nechte chvilku bez pokličky, ať se odpaří všechna voda. Nakonec ke špenátu přidejte gorgonzolu a počkejte, až se rozpustí. Do pánve přidejte noky a vše promíchejte.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno