

| Ingredience: | |
| rýže risotto premium | 250 g |
| máslová dýně | 320 g |
| střední cibule | 1 ks |
| česnek | 1 stroužek |
| tymián | 2 - 3 snítky |
| olivový olej | 1 - 2 lžíce |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| bílé suché víno | 80 ml |
| vývar | cca 700 ml |
| máslo | 25 g |
| parmazán | 30 g |
| šunka od kosti | 5 plátků |
Už dlouho jsme doma neměli risotto, a tak jsem se rozhodla jej dnes udělat. Měla jsme tu zbytek dýně a rýži na risotto, takže volba byla opravdu jasná. Jako u správného risotta bylo třeba přidat vývar, máslo i parmazán. Pomalé přilévání vývaru tak skvěle risotto zvláční a chuť parmazánu úžasně doplní jemnou chuť dýně. Tymiánem se pak celé jídlo nádherně provoní.
V hlubokém kastrolu si na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku a česnek, necháme je zesklovatět a pak přidáme rýži. Rýži promícháme, aby se olej dostal na všechny zrníčka. Podlijeme vínem a mícháme do doby, než se veškeré víno odpaří. Do rýže pak vmícháme nakrájenou dýni na kostičky a vložíme snítky tymiánu. Postupně podléváme horkým vývarem, vždy přilijeme cca 1-2 naběračky a další vlíváme, až když se předcházející tekutina vpije do rýže. Podléváme do té doby než je rýže na skus, což trvá cca 20 minut. Během vaření risotto ochutíme solí a pepřem. Po uvaření rýže pak odstavíme stranou a vmícháme máslo a nastrouhaný parmazán.
Pokud chceme, můžeme přidat šunku od kosti, kterou jsme si nakrájeli na proužky a na pánvi krátce osmahli. Pokud chceme bezmasou variantu, šunku nedáváme. Na závěr můžeme ještě posypat trochou parmazánu.
Podrobné info: