

| Ingredience: | |
| rýže arborio | 100 g |
| máslová dýně | 200 g |
| cibule | 50 g |
| hruška + na ozdobu | 50 g |
| niva + na ozdobu | 50 g |
| olej | 1 lžíce |
| máslo | 1 lžíce |
| vývar | cca 1 l |
| růžová sůl | špetka |
| opražené plátky mandlí na ozdobu | hrst |
Tak trochu jiné rizoto, než na co jsme byli zvyklí ze školních jídelen.
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Trvá to 15-20min. Vodu slijeme a dýni rozmixujeme na hladké pyré.
V hrnci rozpustíme máslo spolu s olejem, přidáme cibuli nakrájenou najemno a necháme ji zesklovatět. Přisypeme rýži a chvíli ji restujeme. Zalijeme vývarem tak, aby byla sotva ponořená. Rýži vaříme za stálého míchání a postupného dolévání vývaru, dokud není měkká, tedy asi 20min. Vývar necháme odpařit a přidáme dýňové pyré a strouhanou nivu. Jakmile je sýr rozpuštěný, rizoto odstavíme a lehce vmícháme oloupanou a na kostičky nakrájenou hrušku.
Na talíři zdobíme kousky hrušky, nivy a mandlemi.