Ingredience: | |
rýže arborio | 100 g |
máslová dýně | 200 g |
cibule | 50 g |
hruška + na ozdobu | 50 g |
niva + na ozdobu | 50 g |
olej | 1 lžíce |
máslo | 1 lžíce |
vývar | cca 1 l |
růžová sůl | špetka |
opražené plátky mandlí na ozdobu | hrst |
Tak trochu jiné rizoto, než na co jsme byli zvyklí ze školních jídelen.
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Trvá to 15-20min. Vodu slijeme a dýni rozmixujeme na hladké pyré.
V hrnci rozpustíme máslo spolu s olejem, přidáme cibuli nakrájenou najemno a necháme ji zesklovatět. Přisypeme rýži a chvíli ji restujeme. Zalijeme vývarem tak, aby byla sotva ponořená. Rýži vaříme za stálého míchání a postupného dolévání vývaru, dokud není měkká, tedy asi 20min. Vývar necháme odpařit a přidáme dýňové pyré a strouhanou nivu. Jakmile je sýr rozpuštěný, rizoto odstavíme a lehce vmícháme oloupanou a na kostičky nakrájenou hrušku.
Na talíři zdobíme kousky hrušky, nivy a mandlemi.