Pažitka
Název:

Dýňové rizoto


Dýňové rizoto


Ingredience:
Ingredience (4-6 porcí):
rýže na rizoto (Carnaroli nebo Arborio400 g
dýně Hokkaido váha po očištění)600 g
pancetta100 g
bílé víno1,5 dcl
středně velká cibule1 ks
šalvěj8 lístků
osolený vývarcca 1,5 l
máslo50 g
parmezán80 g
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Taky se Vám občas stane, že vaše oblíbené jídlo začnete vařit jinak? Mně se přesně tohle stalo s dýňovým rizotem. A ta změna (hlavně v chuti) je tak velká, že jsem se rozhodla starý recept smazat a nahradit ho tímhle novým.

Tipy najdete dole pod receptem. Nemáte pancettu nebo výhonky? Chcete si tohle rizoto udělat vegetariánské? Mrkněte dolů.

Dýni hokkaido nemusíte loupat. I když to tak spousta lidí dělá, je to úplně zbytečné. Dýni stačí umýt a slupka naopak dodá jídlu ještě nádhernější oranžovou barvu. Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte semínka (blíží se jaro, možná si jich pár nechte na zasazení) a dýni nakrájejte na kousky (cca2x3cm). Čím menší kousky, tím dřív se upečou, ale v zásadě je to jedno.

Kousky dýně dejte na plech vyložený pečícím papírem. Osolte, pokapejte olivovým olejem a pečte na 200°C 20 minut.

Pečenou dýni rozmixujte na pyré. Drobné kousky nerozmixované dýně nevadí, spíš rizoto vylepší. A teď už k přípravě rizota.

Cibuli pokrájejte na drobno, stejně tak pancettu. Na horkou pánev vlijte trochu olivového oleje a přidejte cibuli, když zesklovatí, přidejte pancettu. Začněte společně opékat až do chvíle, kdy cibule začne zlátnout (pozor na to, nemá být hnědá jak na guláš). V tu chvíli vsypte suchou rýži a promíchejte. Rýži míchejte a na pánvi opékejte, až zlehka zprůhlední. Trvat to bude tak 3-4 minuty. Přilijte víno. Víno se do rýže ihned vsákne, ale ještě asi 2 minuty rýži promíchávejte a nechte odpařit alkohol (v tomhle množství vína budou 2 minuty stačit, jinak by se rýže začala připalovat).

Přilijte 2 naběračky osoleného vývaru, promíchejte a přidejte všechno dýňové pyré, dobře promíchejte. Rizoto v tu chvíli dostane dokonalou, nádherně oranžovou barvu (a vy hned zjistíte, že ten starý recept stál za prd). Pokud máte, přidejte i šalvěj.

Teď už jenom přidávejte vývar a neustále promíchávejte. Po osmnácti minutách ochutnejte, rýže by už měla být skoro hotová. Možná ještě tak 2 minutky a bude to. Vmíchejte máslo, pomalu kousek másla promíchávejte s rizotem a nechte rozpouštět. Vmíchejte i strouhaný parmazán.  Rizoto by mělo mít krásnou krémovitou konzistenci.

Rizoto zakryjte pokličkou a nechte 5 minut odpočinout. 

Nandejte na talíře, do kterého zespodu rukou párkrát plácnete, aby se rizoto pěkně po talíři rozprostřelo.

Nakonec už jen ozdobte hoblinkami parmazánu, dýňovými semínky, kousky pečené dýně nebo  cibulovými výhonky.

TIPY:

Rýže - důležité je použít rýži na rizoto. Takže Arborio nebo Carnaroli. Další možnost je Vialone, ale tu jsem u nás neviděla. S obyčejnou nebo jasmínovou se vám krémové rizoto moc nepovede.

Šalvěj - na podzim, když je ještě na zahradě, ji tam určitě dejte. Teď v zimě můžete použít i sušenou, ale pokud nemáte, nevadí a lze vynechat. Já používám sušenou v celých listech, protože mám vlastní. Takže do rizota listy ručně rozemnu na větší kousky. Pokud máte mletou šalvěj, tak dávkujte opatrně.

Pancetta - opravdová pancetta, ne anglická slanina.  Rizotu dodá lepší chuť. Chápu, že někde je pancetta naprosto nesehnatelná, ale jestli můžete, fakt ji zkuste. 100 g stojí asi 50 Kč.

Vývar - jedno je jisté. Použijte vývar a ne vodu, protože tekutina se během celého vaření do jídla vsakuje a dodává mu chuť. Použít můžete zeleninový nebo kuřecí, ale vždy osolený, je to lepší než rizoto dosolovat až nakonec. Hovězí jsem nezkoušela, jen pozor s nějakým extra silným, aby nepřebil ostatní chutě.

Bez masa - Pokud chcete rizoto bez masa, použijte zeleninový vývar, navrch na rizoto dejte kousky opečené dýně a pražená dýňová semínka. A když nemáte výhonky cibule, posypte rizoto jarní cibulkou. Bude to skvělý. 

Původní recept - Zásadní změnou je dýňové pyré. Zatímco u původního receptu se do rizota přidávají celé kousky pečené dýně, teď používám dýňové pyré.

DOBROU CHUŤ!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno