Pažitka
Název:

Dýňovo-banánový dort s čokoládou, mandlemi, Ghítelou, kokosovým krémem

bez lepku, mléka - bez laktozy a mléčné bílkoviny, vajec, vegetariánské


Dýňovo-banánový dort s čokoládou, mandlemi, Ghítelou, kokosovým krémem


Ingredience:
Korpus:
dýně428 g
banán212 g
rýžovo-kokosové mléko Provamel40 ml
datle2 ks
České Ghíčko Bio50 g
mandlová mouka20 g
Ghítela1 lžíce
čokoláda na vaření Vivani 70% kakaa, vegan50 g
pohanková mouka hladká90 g
rýžová mouka polohrubá110 g
České Ghíčko na vymazání formy
Krém, zdobení:
Premium Bio-Kokosmus Dr. Georg dle potřeby
voda dle potřeby
Ghítela1/2 lžíce
čokoláda na vaření Vivani 70% kakaa, vegan25 g
Postup přípravy:

Tentokrát jsem neměla dilema, co chci upéct, ale nemohla jsem se rozhodnout, zda udělám dort, muffiny, bábovičky nebo nové formičky s dětským motivem. Použití těsta je totiž strašně univerzální. Nakonec to vyhrál dort, a jelikož jsem prostě zvídavá, vyzkoušela jsem z části těsta i muffiny. Je na vás pro co se rozhodnete. Jelikož se jedná o bezlepkové těsto, tak určitě doporučuji silikonové formy. I když jsem pekla v dortové formě s teflonem. Bezlepkovou mouku můžeme nahradit špaldovou či klasickou polohrubou moukou, pokud nemáme problémy s lepkem. Tento dortík je s čokoládou a Ghítelou, takže milovníci čokolády si přijdou na své. Spojení čokolády a Ghítely je vražedné, s kokosovým krém nevyjímaje. Prostě příjemný podzimní dortík s trochou exotiky. A jak na něj?

Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme najemno, jelikož jsem zavalena zásobou zahradních obřích dýní, využívám je, kde se dá. Využít se dá i hokaido či máslová, prostě kterou seženete či máte. K nastrouhané dýni, přidáme oloupaný pokrájený banán a datle. Nastrouhanou dýni s banány a datlemi rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme Ghí, mandlovou mouku, pohankovou a rýžovou. Vše společně důkladně promícháme s pomocí vařečky, dle konzistence přilijeme rostlinné mléko, opět zamícháme. 
Vzniklé těsto rozdělíme na dvě poloviny. 
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření společně s Ghítelou, následně vychladíme opět ve vodní lázni, tentokrát studené. 
Rozpuštěnou čokoládu s Ghítelou přidáme do jedné oddělené části, důkladně promícháme.

Vymažeme si dortovou formu Ghíčkem, na dno nalijeme světlou část těsta, následně tmavou část. Připravenou formu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Těsto bude vláčnější. 
Upečený korpus necháme důkladně vychladnout. Doporučuji korpus připravit den předem, případně večer.

Vychladlý korpus potřeme kokosovým krémem, který naředíme vodou, aby se lépe roztíral. Pokud jej neseženete, postačí zachladit kokosové mléko v plechu a následně jej vyšlehat. Já jej dávám do mrazáku na 45 minut. Po vyšlehání můžeme přidat pár hrstí strouhaného kokosu.

Korpus potřený kokosovým krémem ozdobíme rozpuštěnou směsí čokolády a Ghítely. Já jsem si nalámala do sáčku čokoládu na vaření, přidala Ghítelu, nechala rozehřát ve vodní lázni. Chvíli nechala zchladnout, ustřihla sáček a dort nazdobila.

Dort necháme vychladit. Před podáváním vyndáme na 10-15 minut z lednice, kokosový krém zatuhne. Pokud použijeme kokosové mléko, tak můžete konzumovat ihned po vyndání z lednice.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno